Brzi kolač, Foto: Printscreen/youtube/Cookrate - Cakes

čokoladna fantazija

NAJBRŽI KOLAČ ZA SVETOG JOVANA KOJI SE NE PEČE: Gotov za 20 minuta, ukus prava fantazija - prvi će nestati sa ovala

Priprema kolača ne mora uvek biti komplikovana i zahtevna

Objavljeno: 19.01.2024. 17:59h > 14:29h

Postoje deserti koji se brzo i jednostavno pripremaju, a preukusni su. Jedan od njih je čokoladni kolač koji je kremast, i idealna je poslastica za slavu ukoliko niste stigli da pripremite već danima ranije.

Recept je jednostavan za pripremu, neće vam oduzeti previše vremena, a sjajan je izbor za predstojeće letnje dane jer je vrlo osvežavajuć. Može da se posluži uz hladnu limunadu, a uz tu poslasticu užitak je zagarantovan.

Sastojci:

150 g keksa

2 žumanceta

80 g šećera

30 g gustina

450 ml mleka

30 g putera

20 g kakao praha

Glazura:

100 g čokolade

60 ml slatke pavlake

Priprema:

Keks poređajte na dno dublje posude ili kalupa dok u potpunosti ne pokrijete dno. U manju posudu stavite žumanca, dodajte šećer i dobro umutite, pa dodajte gustin i mleko. Sve dobro umutite dok ne dobijete ujednačenu smesu bez grudvica. Uz stalno mešanje kuvajte na tihoj vatri, ali vodite računa da vam ne zagori. Kad se smesa zgusne dodajte puter i nastavite s mešanjem i kuvanjem još minut dva. Dobijenu smesu podelite na dva dela.

foto: Printscreen/youtube/Cookrate - Cakes

U jednu ubacite kakao, pa sve dobro izmešajte da se masa ujednači. Preko keksa prvo sipajte žuti fil, pa preko njega poređajte sloj keksa. Potom preko keksa sipajte čokoladni fil i ostavite 25 minuta u frižideru da se kolač dobro ohladi.

foto: Printscreen/youtube/Cookrate - Cakes

Glazura:

Čokoladu ustinite i ubacite u mikrotalasnu pećnicu na dva minuta da se istopi. U rastopljenu čokoladu dodajte slatku pavlaku, pa sve dobro izmešajte. Glazuru sipajte preko ohlađenog kolača da ga u potpunosti prekrije i vratite u frižider na još 30 minuta da se dobro ohladi. Možete ga poslužiti uz hladnu limunadu.

BONUS VIDEO

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)