Kiša, Foto: Beta Dragan Gojić

vremenske prilike

ZAŠTO NASTAJE LEDENA KIŠA TOKOM ZIME? Meteorolozi su je najavili, a ovo je objašnjenje

Ledena kiša je vrsta padavine karakteristična za zimski period

Objavljeno: 18.01.2024. 14:31h

Proteklih dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorava nas na moguću ledenu kišu širom zemlje, ali znate li kako do ove pojave dolazi?

Kako nastaje ledena kiša?

foto: Nenad Kostić

Ledena kiša nastaje tako što tečne kapi iz oblaka prolaze kroz hladan vazduh, i zalede se pri dodiru sa predmetom čija je temperatura ispod 0 stepeni celzijusa.

Ledena kiša je posebno opasna za vozače, a naročito na mostovima i nadvožnjacima, koji su podložniji zaleđavanju, zbog veće okruženosti hladnim vazduhom. Ovo može da uzrokuje da vozači izgube kontrolu nad svojim vozilom, a kako nagomilavanje leda ne mora biti ravnomerno, može da utiče i na dodatnu težinu na granama, pri čemu može doći do pucanja.

Najčešći uslov za ledenu kišu stiču kada posle hladnog vremena počne da pristiže topliji vazduh, što u hladnom delu godine obično započinje prvo na visini, a tek onda prema površini zemlje.

Susnežica ili ledena kiša?

Važno je znati razliku između ove dve pojave.

foto: Stefan Kojić

Ledena kiša je kiša koja pada iz oblaka u obliku tečnih kapi, ali koje se zalede kada na zemljinoj površini dođu u kontakt sa nekim predmetom čija se temperatura nalazi ispod 0 stepeni.

Za razliku od nje, susnežica je kiša koja pada u vidu malih komadića leda. Dakle, iako imaju sličan tok nastajanja, razlika je u debljini sloja hladnog vazduha kroz koji prolaze. Obe vremenske prilike se vezuju za hladniji period godine.

Bonus video:

(Espreso/NWS/T.Š.)