Slatke vasilice, Foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

savršen ukus

SAMO STARE VOJVOĐANKE ZNAJU TAJNU VAZDUŠASTIH SLATKIH VASILICA: Proslava Srpske Nove godine ne može bez njih

Najbolji recept za slatke vojvođanske vasilice koje se prave za Srpsku Novu godinu

Objavljeno: 12.01.2024. 22:49h > 17:04h

Mnoge domaćice već uveliko znaju da se za Mali Božić ili Srpsku Novu godinu tradicionalno spremaju vasilice umesto klasične česnice.

Donosimo vam recept za slatke vasilice direktno iz Vojvodine, koje možete jesti kao poslasticu, posle dobre trpeze.

Sastojci

  • Potrebno je:
  • 200 g mekog brašna
  • 50 g masti
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 100 ml mlake vode
  • 1 kašičica kristal šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 kašike meda

Priprema

Brašno prosejti u širu posudu za mućenje, dodati mast i rukama trljati mast i brašno da se dobije mrvičasta masa. U sredini napraviti udubljenje staviti suvi kvasac, šećer i mlaku vodu te pustiti da kvasac nadođe. Dodati so te jaje i rukama umesiti testo.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Pobrašnjati radnu površinu i na nju prebaciti testo. Prilikom umesivanja veoma malo dodavati brašna da se lakše umesi ali testo treba da ostane mekše. Testo mesiti oko 10-15 minuta dok se ne dobije glatko testo.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Ja sam testo stavila u pobrašnjalu posudu PUF-PUF koja se zatvori poklopcem i na toploj vodi pliva dok se poklopac ne otvori, odnosno ne napravi PUF. Ako će te koristiti stari način testo treba da pokrijete prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mesto da se diže dok ne podvostruči volumen cca 60 min. maksimalno.

Od ove količine namirnica dobila sam testo težine 450 g. Od testa sačiniti 5 loptica. Svaku lopticu posebno rukama rastanjiti i raširiti na cca 10 cm promera.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Pomoću 2 viljuške prvo po polovini testa raditi oblik žitnog klasa, pa onda unakrsno po drugoj polovini. 3 mala štapića vezati kanapom i pomoću njih izbockati svaku četvrtinu. Tepsiju od rerne premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.

Završene vasilice slagati na papir za pečenje, prekriti suvom krpom i staviti na toplo mesto da se dižu cca 20-30 minuta. Rernu uključiti na 200 stepeni da se ugreje. Pre stavljanja vasilica u rernu još jednom viljuškama označiti klasje.

foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

Staviti peći u zagrejanu rernu i peći oko 12 minuta. Dok se vasilice peku staviti med u šerpicu i na laganoj vatri otopiti. Kada vasilice porumene izvaditi ih iz rerne, kistom svaku vasilicu obilno premazati otopljrnim medom i vratiti u rernu na 2 -3 minuta i još tople servirati.

BONUS VIDEO

(Espreso/Recepti.com/Vesna Nesanović/prenela T.M.)