Novogodišnaj salata, Foto: Printscreen/youtube/ Готовим с Оксаной Пашко

GLAMUR NA TANJIRU!

NAJLEPŠE SVEČANO PREDJELO OBARA SA NOGU I IZGLEDOM, A TEK UKUSOM: Nepogrešiv RUSKI recept za prazničnu trpezu

Nova godina pada u toku Božićnog posta i trpeza bi trebala da bude posna, ali ima onih koji je slave mrsno

Objavljeno: 17.12.2023. 18:38h

Ako želite da ukrasite vašu svečanu trpezu prelepim jelima onda ovaj recept morate da isprobate. U pitanju je novogodišnja svečana salata sa pečurkama i šunkom u koju se dodaje i jabuka. Rusi odavno u salate dodaju jabuku jer ona daje poseban šmek.

Sastojci:

200 g dimljene šunke

4 jajeta

1 šargarepa

1 jabuka

280 g mariniranih pečuraka

2 topljena sira

majonez

Za dekoraciju:

marinirane pečurke

listovi zelene salate

4 čeri paradajz

240 g grisna

suluguni sirna pletenica

Recept za novogodišnju svečanu salatu sa šunkom, pečurkama i jabukom:

Jaja skuvajte, pa izrendajte. Topljeni sir držite u zamrzivaču nekih pola sata, pa izrendajte. Jabuku izrendajte, pa pomešajte sa kašikom limunovog soka, a šargarepu samo izrendajte. Par mariniranih pečuraka odvojite za ukrašavanje, a ostale iseckajte.

Ređajte u obručfoto: Printscreen/youtube/ Готовим с Оксаной Пашко

Na tacnu stavite obruč, pa poređajte seckanu šunku. Premažite majonezom, pa stavite jabuke. Zatim ide još jedan sloj majoneza, a onda i seckane pečurke, još jedan sloj majoneza, a onda poređajte i rendana jaja.

Sloj sa jajimafoto: Printscreen/youtube/ Готовим с Оксаной Пашко

Posolite, premažite majonezom, pa poređajte i šargarepu. Premažite majonezom i poslednji sloj je rendani topljeni sir.

Skinite obruč i filujtefoto: Printscreen/youtube/ Готовим с Оксаной Пашко

Skinite obruč sa salate, pa ivicu premažite majonezom, pa poređajte grisine. Salatu vežite kuhinjskim koncem ili nečim jestivim za šta ste sigurni da će držati.

Deokrišite salatufoto: Printscreen/youtube/ Готовим с Оксаной Пашко

Zatim dekorišite zelenom salatom, pečurkama i čeri paradajzom. Salata je spremna za služenje.

(Espreso/Stvarukusa/Prenela T.M.)