Musaka, Foto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

recpt

SOČNA MUSAKA KOJA SE TOPI U USTIMA: Mnogi kažu da je BOLJA OD OBIČNE i to baš zbog OVAKVE PRIPREME

Ovog puta vam donosimo recept za musaku od mešanog mlevenog mesa

Objavljeno: 10.12.2023. 17:17h

Smatra se da ovo jelo potiče iz Grčke, iako se od davnina jede u Turskoj i na celom Balkanu, a grčka verzija dolazi sa patlidžanom i jagnjetinom ili ovčetinom. U našim krajevima musaka se najčešće jede sa krompirom i mlevenim mesom (junećim, svinjskim ili mešanim), mada i musaka od tikvica može biti veoma ukusna.

Ovog puta vam donosimo recept za musaku od mešanog mlevenog mesa, pola junećeg, pola svinjskog.

foto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

Sastojci:

400 g mlevenog mesa 1 kg krompira 1 crveni luk 3 jaja 200 ml pavlake za kuvanje malo mleka so biber crvene paprike začini po želji

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na tanke kriške. Malo posolite i pospite začinskim biljem po želji. Luk dinstati u tiganju dok ne porumeni, pa dodati mleveno meso, so, biber, crvenu papriku i dinstati deset do 15 minuta na laganoj vatri. Vatrostalnu posudu lagano podmažite uljem.

Na dno stavite polovinu začinjenog krompira, stavite sloj mlevenog mesa i prekrijte ostatkom krompira. Krompir složite rukama tako da meso bude dobro pokriveno. Možete sipati još jednu čašu vode i musaku staviti u rernu na 200 stepeni.

Nakon 45 minuta izvadite musaku, kada je sva tečnost već isparila, a vruću musaku prelijte mešavinom jaja, pavlake za kuvanje i mleka. Vratite u rernu i posle 15 minuta treba da bude gotovo, u zavisnosti od rerne.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica)