Posni ručak, Foto: Printscreen/Youtube/receptiizpasterove5164

recepti

3 IDEJE ZA UKUSAN RUČAK TOKOM BOŽIĆNOG POSTA: Jela koja su TOLIKO UKUSNA da će vam odmah krenuti VODA NA USTA

Ova 3 predloga za posni ručak dobro će vam doći u toku Božićnog posta. Ukusna su i ujedno odlična za posne slavske trpeze!

Objavljeno: 01.12.2023. 09:59h

Počeo je Božićni post, a mi vam donosimo predloge koje će obogatiti vaše posne trpeze. Ujedno su i odlična rešenja za posne slavske trpeze. Od jednostavnih i posnih jela izdvajamo i cele pečurke sa belim vinom.

Ovi predlozi za posni ručak biće vam inspiracija kada ne znate šta biste mogli da jedete ili spremite ukućanima.

Među 3 top predloga nalaze se pastrmka u sosu sa belim vinom, batat sa crvenim sočivom i riblji ražnjići sa paprikom.

Ukusna pastrmka je uvek dobar izbor za ručakfoto: Printscreen/Youtube/ Helen Rennie

1. Pastrmka u sosu sa belim vinom i limunom

Sastojci:

1,5 kg fileta od pastrmke

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika mešavine biljnih začina

so po ukusu

4 čena belog luka

3 kašike isceđenog limunovog soka

2 kašike belog vina

2 kašike margarina

2 kašike seckanog peršuna

Recept:

Filete pastrmke začinite mešavinom biljnih začina i solju. Utrljajte začine u pastrmku, pa zagrejte maslinovo ulje u većem tiganju i pržite. Svaku stranu ribe pržite po 3-5 minuta sa obe strane na srednjoj vatri. Po potrebi, dodajte još malo ulja. Kada ispržite pastrmku, pažljivo je stavite u tanjir sa strane, odvajajući kožicu. Višak kožice koji se zalepio za tiganj pažjivo uklonite. U isti tiganj dodajte iseckan beli luk, limunov sok i belo vino. Dinstajte na srednje nižoj vatri dok beli luk ne omekša. Sklonite tiganj sa vatre, pa dodajte 1 kašiku seckanog peršuna, margarin, pa mešajte dok ne dobijete ujednaćenu strukturu. Ubacite filete od pastrmke, prelijte sosom iz tiganja i dodajte još 1 kašiku seckanog peršuna.

Batat spremljen na ovaj način će vam se sigurno dopastifoto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

2. Batat sa crvenim sočivom

Sastojci:

4 batata

1 šolja crvenog sočiva

1 kašika ulja

1 kašičica kima

1 manja glavica crnog luka

3 čena belog luka

1 konzerva iseckanog paradajza

1 kašičica mlevenog đumbira

1/4 kašičice cimeta

1/2 kašičice slatke začinske paprike

1 kašičica tucane paprike

1/2 kašičice soli

4 šolje bebi spanaća

Još:

ulje po želji (za batat)

so po želji

Recept:

Prepolovite batat, a potom utrljajte ulje i so. Pecite batat sa ljuskom 25-30 minuta na 230°C. Crveno sočivo operite, pa kuvajte oko 7 minuta na srednje nižoj temperaturi (ili prema uputstvu na ambalaži). Dobro ga ocedite. Iseckajte crni i beli luk, a na srednjoj vatri zagrejte kašiku ulja u većem tiganju. Dodajte kim, pa mešajte i pržite oko 1-2 minuta dok ne krene da puca. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša, pa dodajte beli luk i paradajz, pa dinstajte oko 1-2 minuta, dok beli luk ne zamiriše. Smanjite vatru, pa dodajte crveno sočivo, đumbir, cimet, slatku začinsku papriku, tucanu papriku i so. Na kraju dodajte spanać i promešajte. Kuvajte dok spanać ne uvene, a po potrebi dodajte 1/4 šolje vode kako se ne bi zalepio. U pečenom krompiru, u ljusci, ispasirajte malo unutrašnjost, pa dodajte po 1 kašiku smese sa sočivom.

Riblji fileti će se raspadati u ustimafoto: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

3. Riblji ražnjići sa paprikom

3 fileta ribe po izboru

1 crveni luk

1 šolja paprika raznih boja

1 kašičica sojinog sosa

1/2 kašičice belog luka u prahu

1 kašičica tucane paprike

1 kašičica ulja

so po ukusu

biber po ukusu

Recept:

Filete ribe isecite na deblje kocke, pa je začinite belim lukom, solju, biberom, tucanom paprikom i sojinim sosem. Sastojke dobro sjedinite. Na četiri štapića za ražnjiće poređajte naizmenično iseckane paprike i ribu. Na tiganju za grilovanje zagrejte ulje, pa grilujte riblje ražnjiće po 3 minuta sa svake strane.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)