Posne vanilice, Foto: Printscreen/youtube/ Dacinaa Kuhinja

uuuh, kakav ukus!

RECEPT ZA POSNE VANILICE MORATE DA PROBATE ZA VREME BOŽIČNOG POSTA: Posle prvog zalogaja bude nostalgiju - savršene

Nisu bez razloga pre nekoliko godina vanilice proglašene najboljim sitnim kolačima na svetu

Objavljeno: 30.11.2023. 22:50h

Možete ih praviti i u mrsnoj i u posnoj verziji, možete ih poslužiti na svečanoj trpezi ali i posle ručka tokom radne nedelje, a što duže stoje ovi kolačići su sve bolji.

Dok su za mrsne vanilice neophodni jaja i domaća mast, u posnoj verziji recepta “glavnu ulogu” imaju biljni margarin i limun koji ovim kolačićima daje neodoljiv osvežavajući ukus.

Sastojci:

250 g biljnog margarina

1 limun (sok i korica)

170 g prah-šećera

2 kesice vanilin-šećera

500 g brašna

domaći džem od kajsija

Priprema:

Ostavite margarin da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga umutite mikserom. Dodajte mu 120 grama šećera u prahu, kao i sok od jednog limuna i izrendanu koricu limuna, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane penasta.

Sve umiksatifoto: Printscreen/youtube/ Dacinaa Kuhinja

U umućen margarin sa šećerom i limunom postepeno dodajte brašno i zamesite testo, pa ga ostavite da odstoji 30 do 60 minuta u frižideru.

Razvući testofoto: Printscreen/youtube/ Dacinaa Kuhinja

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom i modlom ili rakijskom čašicom vadite vanilice.

Vaditi oblik i peckatifoto: Printscreen/youtube/ Dacinaa Kuhinja

Ređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni desetak minuta. Vodite računa da testo ostane belo.

BONUS VIDEO

(Espreso/Telegraf)