Krofnice, Foto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

slatki zalogaji

NAPRAVITE MINI KROFNICE KOJE SE TOPE U USTIMA, 2 SASTOJKA DAJU MEKOĆU: Srpkinje će biti zahvalne na ovom RECEPTU

Testo neće bitno promeniti ukus, ali će biti mnogo lepše i lakše za oblikovanje

Objavljeno: 27.11.2023. 11:23h > 13:05h

Valjda ne postoji niko ko ne voli krofne ili uštipke - uz krem, domaći džem ili šećer i cimet postaju najbolja, iako su najjednostavnija poslastica. Naravno, ne zaboravimo koliko su krofice ukusne i u slanoj varijanti, premda su slatke uvek bile popularnije.

Bilo kako bilo, nekada su ih naše bake marljivo mesile i čekale da testo nadođe, ali savremena gastronomija veliki broj recepta je modernizovala i "ubrzala", pa danas nije tajna recept za brze krofnice sa jogurtom koje se ne mese, niti moramo da čekamo da testo naraste.

Naime, u testo je potrebno dodati čep rakije ili ruma, a stručnjaci savetuju da dodate i jednu izrendanu jabuku. Testo neće bitno promeniti ukus, ali će biti mnogo lepše i lakše za oblikovanje.

Spremanje krofnicafoto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

Tu je još dragocenih saveta - ne treba praviti "gužvu" u šerpi dok pržite krofne, a neke domaćice tvrde i da je tajna u žustrom mešanju testa sve dok se ne stvore mehurići.

Potrebni sastojci:

400 g glatkog brašna

4 kašike šećera

2 jajeta

2 čaše jogurta

jedna kesica praška za pecivo

jedna kesica vanilinog šećera

jedna izrendan jabuka

izrendana kora limuna

ulje za prženje

čep rakije ili ruma

Gotove krofnicefoto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

Priprema:

1. Sipajte sve sastojke u dublju posudu, pa ih mešajte mikserom sve dok ne dobijete glatku, kompaktnu smesu. Za to vreme zagrejte ulje (dublje) u loncu.

2. Smesu vadite jednom kašičicom, a drugom odvajajte masu u ulje. Pecite po četiri, pet krofnica u isto vreme. Ako ežlite veće, umesto kašičice koristite kašiku.

3. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite.

4. Vadite ih na salvetu, kako bi upile višak masnoće. Služite ih vruće, posute prah šećerom i cimetom ili prelivene čokoladnim sirupom.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena)