Opanak, Foto: Printscreen/youtube/Domaći Kuhar

PREDOBRO

TRADICIONALNI RECEPT ZA SRPSKO PREDJELO 'OPANAK': Bogato punjenje i mnoštvo aroma prava su fantazija za vaša nepca

Bilo da ga pravite kao prdjelo ili čak obrok, uživaćete u bogatom ukusu i aromi

Objavljeno: 17.11.2023. 17:27h

Iako spada u hladno predjelo i često se sprema na slavama, opanci su obrok savršen sam po sebi. Uživajte u receptu za hladno predjelo koje će vas dobro zasititi, a takođe i iznenaditi bogatim ukusom.

Sastojci

Potrebno je:

  • 200 g patlidžana
  • 100 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 2 crvene paprike
  • po ukusu so
  • po ukusu biber
  • po ukusu suvi biljni začin

Priprema

Patlidžan izdubimo formirajući opančiće i malo posolimo unutrašnji deo. Sredinu patlidžana što smo izdubili nasečemo na kockice i sa usitnjenim crnim lukom i slaninicom propržimo. U tu smesu dodamo predhodno obaren pirinač, seckanu papriku, i začine po ukusu so, biber i suvi biljni začin. Nalijemo malo vode i dinstamo par minuta. Tepsiju obložimo papirom za pečenje stavimo patlidžan i smesom napunimo opančičeće. Napravimo dve trakice od patlidžana, stavimo preko, to su nam kaiščići. Pečemo na 180 C oko 25 minuta u predhodno zagrejanoj rerni. Dekorišemo po ukusu.

BONUS VIDEO

(Espreso/Recepti.com)