Pita krompiruša, Foto: Printscreen7Youtube/Sace Recepti

paŽnja

SIPAJTE PREKO KROMPIRUŠE OVAJ PRELIV I OSTAĆETE U ČUDU ZBOG TOGA KAKO DELUJE: Žene u šoku, ništa slično nisu videle

Gotovu krompirušu prelijte, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte

Objavljeno: 13.11.2023. 10:27h

Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu jogurta, ali i kao prejdelo na slavama. Od svih drugih recepata za pitu krompirušu ovaj izdvaja preliv. On može da učini pitu mekanom ili hrskavom, zavisi šta više volite. Gotovu krompirušu prelijte, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna

300 ml vode

20 ml ulja

1 kašika sirćeta

10 g soli

Za punjenje:

300 g krompira

30 ml ulja

60 g crnog luka

Za preliv:

150-200 ml vode

25 g maslaca

1 kašika maslinovog ulja

Recept za pitu krompirušu i preliv koji je čini sočnijom:

foto: PRINTSCREEN/YT/VIKA-SIMPLE RECIPES

Pomešajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umesite testo. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuvajte, a luk iseckajte i propržite. Zatim pomešajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Sastojke za preliv skuvajte u tiganju, kada se sjedine prelijte vruću pitu. Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta. Ako želite da krompiruša bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.

(Espreso/Stvar ukusa/Snja Belinić)