Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/suzinakuhinja

MORATE ZNATI

SVE SRPSKE DOMAĆICE ZNAJU KAKO SE PRAVE RIBLJE PIHTIJE: Bez njih je SRAMOTA da prođe POSNA SLAVA

Najbolje posne riblje pihtije

Objavljeno: 08.11.2023. 14:09h

Ukoliko nemate ideju šta da pripremite za predjelo kada servirate trpezu za posnu slavu, imamo predlog recepta za vas. Okušajte se u pripremi pihtija od ribe.

Priprema ovog delikatesa, odnosno ribe u aspiku, manje-više je ista kao i kada je u pitanju priprema mrsne varijante, a vaši gosti koji su ljubitelji pihtija sigurno će se obradovati.

Sastojci:

  • 3 kg ribe (srednje veličine karaš, tolstolobik, smuđ, šaran... )
  • veza zeleni
  • so i biber (prema ukusu)
  • lovorov list
  • 300 g belog luka
  • začin (prema ukusu)
foto: Printscreen/Youtube/suzinakuhinja

Priprema:

  1. Očišćenu ribu i zelen stavite u lonac, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte tri do četiri sata.
  2. Kada se sve dobro raskuva, procedite čorbu i veoma pažljivo očistite meso od ribljih kostiju.
  3. Pripremite posudu u kojoj ćete da izlijete pihtije i poređajte na dno barenu šargarepu, sitno iseckan beli luk i komade očišćenog ribljeg mesa.
  4. Začinite čorbu u kojoj se riba kuvala prema sopstvenom ukusu i dobro posolite, a potom je pažljivo prespite preko poređanog povrća i mesa.
  5. Ostaviti da se dobro ohlade, pa pospite sa začinskom ili tucanom paprikom, isecite na komade i poslužite. Ukoliko izlijete pihtije u manje posude možete, da ih izvrnete na posebnu tacnu i poslužite posebno kao porcije koje veoma dekorativno izgledaju.
  6. Ako vam se dogodi da riblje pihtije ne žele da vam se dobro stegnu, uvek možete da dodate malo želatina.

Bonus video: Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

(Espreso/Telegraf)