Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/BininSahan

prijatno

OVAKO TURKINJE PRAVE ČUVENU POSLASTICU IZ 1001 NOĆI: Kadaif je SOČNA mešavina TESTENINE I PRELIVA, prste da POLIŽEŠ

Recept za čuveni turski kafaif

Objavljeno: 08.11.2023. 10:49h

Probajte recept za ovaj tradicionalni turski slatkiš. Miris orijenta, provešće vas kroz bajku iz 1001 noći.

Potrebno je

  • 1 kg brašna
  • 1 kg oraha
  • 6 jaja
  • 750 g šećera
  • 250 ml ulja
  • 250 g suvog grožđa
  • prstohvat soli
foto: Printscreen/Youtube/BininSahan

Priprema pite

Napravite četiri velike kore kao za rezance. Stavite na dasku prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše.Možete rezance iseći i mašinom ,ako je imate. Za to vreme, pomešajte suvo grožđe i orahe. Pleh namažite sa jednom polovinom ulja, pa na dno pleha stavite rezance.Potom ih zalijte sa ostatkom ulja, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i šećer. Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Pecite pitu u rerni na 180 stepeni.

Priprema sirupa

Sipajte u šerpu 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite u još uvek zagrejanu rernu 10 minuta.Vaš kadaif je spreman.

Prijatno!

Bonus video: Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

(Espreso/Telegraf)