Paprike punjene pirinčem, Foto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

ovo je bombastično

STARE BUGARKE PRAVE NAJSOČNIJE PUNJENE PAPRIKE: Posne i lagane - recept iz 1939. godine

Stare Bugarke prave najsočnije punjene paprike po receptu iz 1939. godine koje su posne i lagane

Objavljeno: 07.11.2023. 17:48h

Celo leto smo uživali u povrću sa pijace i spremali najukusnija jela.

Čim je stigla jesen žene su odvojile paprike, paradajz, krastavce, karfiol za spremanje najboljih zimnica...

I ne samo to, nego i za pravljenje najboljih jela na kašiku.

Kod nas je opšte poznato da se uveliko sprema najukusnija sarma, ali ni punjene paprike nisu za bacanje.

Sada ćete videti kako ih u posnoj varijanti prave stare Bugarke po receptu iz 1939. godine.

Sastojci za paprike punjene pirinčemfoto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

Ukus obara sa nogu, mekane, sočne...

Ovo su sastojci za recept:

pirinač - 500 g

crvena paprika - 2, 5 kg

aleva paprika - 1 kašičica

ulje - 50 ml

Dinstanje crnog luka u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

biber mešavina - 3 prstohvata

luk - 4 komada

so - 1/2 kašičice

paradajz - 1200 g za nadev + 4 komada za preliv

beli luk - 2 čena

peršun - 1 veza

Dinstanje u šerpi foto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

Ovo je priprema:

Crvene paprike oprati.

Kape se odsecaju od strane drške, a kape se ne odbacuju. Seme paprike se očisti.

Luk se očisti, opere i sitno isecka.

U dubljem tiganju se zagreje ulje i u njega se doda seckani crni luk koji se na srednjoj vatri prži do zlatne boje.

Paradajz 1200 g se opere i oljušti. Isecka se na sitno.

Pirinač sa začinima u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

Peršun se očisti, opere i sitno isecka.

Čenovi belog luka se oljušte i iseku na kriške.

Nakon što se luk proprži, dodajte alevu papriku, promešajte i dodajte seckani paradajz, peršun, beli luk, so i biber miks.

Dobro promešajte i kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući.

Operite pirinač u čistoj vodi i dodajte ga nakon 20 minuta kuvanja povrća.

Punjenje paprika pirinčemfoto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

Dobro promešajte i kuvajte još 10 minuta dok pirinač ne upije tečnost.

Smesa se skloni sa vatre i ostavi da se ohladi 10 minuta.

Paprike se pune smesom i ređaju u duboki pleh.

Preostali paradajz se opere i narenda.

Paprike punjene pirinčem u tanjirufoto: Printscreen/Youtube/ Hrana bez blama

U rendani paradajz dodajte 1 litar vode i dobro promešajte.

Prelijte tečnost preko paprika.

Pecite punjene paprike sa pirinčem od 1939. godine 60 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)