Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

recept

NAŠI PRECI SU OVO JELO TAMANILI U STAROJ JUGI: Obavezno je bilo na svakom stoju u vreme jeseni, JEFTINO I UKUSNO

Domaći recept koji ćete obožavati

Objavljeno: 01.11.2023. 18:20h

Hladni jesenji dani donose i drugačiju ishranu. Omiljena jela u Srbiju u ovo doba godine bazirana su na kupusu i mesu. Postoje bezbroj varijacija, a jedno od omiljenih je podvarak.

Jednostavno se pravi, a ukus se dugo pamti. Međutim, za još intenzivniji ukus podvarku dodajte pirinač. Uživaćete u ovom starom, a novom jelu.

Podvarakfoto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Sastojci:

1,5 kg kiselog kupusa ribanaca

400 grama svinjskog mesa

2 glavice crnog luka

šoljica pirinča

biber

lovorov list

suvi biljni začin

ulje

Priprema:

Spremanje podvarkafoto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Kupus oprati i ocediti, pa polovinu staviti u šerpu (pekač) na čije dno je sipano malo ulja. Preko kupusa poređati meso isečeno na kocke, sitno seckani crni luk, biber, lovorov list, suvi biljni začin i pirinač.

Odozgo poređati ostatak kupusa, pobiberiti, posuti malo začina i preliti sa dve šolje vode i malo ulja. Pekač poklopiti i staviti u rernu. Podvarak peći oko 60 minuta na umerenoj temperaturi. Kada je podvarak skoro gotov, skloniti poklopac i nepoklopljen još kratko zapeći.

Majke i snajke

(Espreso/Srećna republika)