Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Cooking With Claudy

preukusno

NEMOJTE SE MUČITI SA ČIŠĆENJEM RIBE, URADITE OVO I POSAO JE GOTOV OČAS POSLA: Ovo će vam olakšati spremanje SLAVE

Trikovi za spremanje ribe koji će vam olakšati pripremu slave

Objavljeno: 26.10.2023. 11:21h

Riba se ne nalazi često na meniju, ali trebalo bi jer je jako zdrava. Uglavnom se ljudi odlučuju da je spremaju u toku posta ili kada su posne slave. Tada se domaćice trude da spreme uskuna jela sa ribom i morskim plodovima, ali koliko god ona delovala jednostavna za pripremu, postoje neke cake koje će je učiniti još ukusnijom. Ako slavite Svetu Petku, znate da ona ove godine pada u petak, a to znači da trepza mora da bude posna. U nastavku teskta otkrivamo vam neke trikove koji će vam pomoći u pripremi ribe, kao i riblje čorbe koje možda niste znali.

  1. Pre nego što krenete da pripremateribu,proverite da li je sveža, a to ćete učiniti tako što ćete je spustiti u posudu sa vodom. Ako potone, sveža je.
  2. Neprijatan miris od prženja ribe možete da uklonite ako u tiganj dodate isečen krompir.
  3. Riblja čorba se soli na početku kuvanja.
  4. Pre nego što krenete da ječistite, ribu potopite kratko u hladnu vodu, da nabuburi - tako ćete je lakše očistiti.
  5. Da se ne bi raspala tokom prženja,ribu isecite i posolite 15 minuta pre termičke obrade.
  6. Manje ribe možete da očistite i bez sečenja stomaka. Sve što treba da uradite jeste da napravite dubok rez u blizini škrga, zatim isecite kičmu i skinite glavu zajedno sa iznutricama.
    foto: Privatna arhiva
  7. Kako bi riba imala hrskavu koricu, malo posolite vrelo ulje.
  8. Ribu ćete pravilno očistiti od krljušti ako je prvo potopite u ključalu vodu, a zatim u toplu vodu sa dodatkom sirćeta.
  9. Kožu ribe ćete lakše ukloniti ako je prvo poprskate sirćetom.
  10. Ako spremate haringu i previše je slana, prvo je potopite u čaj ili mleko.
  11. Dobro je osušite ubrusom, jer ćete samo tako biti sigurni da je riba dobro ispečena.
  12. Morska riba će biti mekša ako je pospete šećerom nekih 30-40 minuta pre prženja.
  13. Prilikom kuvanja zamrznuta riba se može staviti samo u hladnu vodu.
  14. Ako vam riba klizi u rukama, prste umočite u so i nastavite sa čišćenjem.
  15. Ako vam je ostalo kuvane ili pržene ribe, čuvajte je na hladnom mestu dan - dva. Pre nego što krenete ponovo da je jedete kuvanu ribu kratko prokuvajte u bujonu, a prženu još jednom ispržite.
  16. Ako želite da napravite ukusnu riblju čorbu, neophodno je da koristite nekoliko vrstaribe.

Bonus video: Tropsko jelo, riba, krompir, ŠTA TO NIJE URODILO PLODOM?!

(Espreso/Stvar ukusa)