Posna ruska salata u činiji, Foto: Printscreen/Youtube/Marija Karma

topiće se dok je jedete

VRSNE KUVARICE OTKRILE KAKO DA POSNA RUSKA SALATA BUDE KREMASTA: Najbitnija su 4 saveta - caku znaju samo one

Vrsne kuvarice otkrile četiri najbitnija načina za kremastu posnu rusku salatu, a tu caku samo one znaju

Objavljeno: 25.10.2023. 18:31h

Bliži se Svetka Petka, a sve domaćice polako idu u kupovinu i uzimaju sve što im je potrebno za bogatu trpezu.

Ruskoj salati na originalan način nijedna osoba ne može da odoli, a tek nećete moći posnoj verziji.

Mnogo je ukusnija od mrsne, slasna...

Povrće u šerpi za posnu rusku salatufoto: Printscreen/Youtube/Marija Karma

Da bi bila kremasta morate da zapamtite četiri saveta vrsnih kuvarica.

1. Preliv za rusku salatu

Kao preliv za rusku salatu najčešće se koristi majonez, poneko dodaje senf ili pavalaku. Ruska salata će biti najukusnija do sada ako u majonez dodate i grčki jogurt. Sjedinite, a onda dodajte i malo limunovog soka. Najbolje je da majonez sami napravite, ali i kupovni nije loše rešenje. Još jedna bitna stvar kod preliva, salatu pripremite i ostavite u frižideru, a preliv sipajte neposredno pre služenja.

Skuvano povrće u činijifoto: Printscreen/Youtube/Marija Karma

2. Meso i šunku zamenite morskim plodovima

Prema legendi, čuveni kuvar Lucijen Olivie, originalnu rusku salatu pravio je sa rakovima, a kasnije ih je zamenio kavijarom. Možda vam deluje kako će morski plodovi samo uništiti savršen ukus ruske salate, ali ovo je idealan recept za posnu verziju. Kavijar je dosta skup, pa ne morate da eksperimentišete sa njim, ali vam rakove ili losos preporučujemo, jer je salata neverovatno ukusna. Takođe, dodajte i seckane lešnike, jer je prema legendi kuvar i njih dodavao u salatu.

3. Ne preterujte sa krompirom

Kada pripremate rusku salatu nemojte da koristite previše krompira, jer ćete joj tako samo pokvariti ukus. Nekada se dodavalo više krompira jer je on bio najjeftiniji, ali više za tim nema potrebe. Ako ima previše ovog povrća, salata će biti puna skroba i lepljiva, pa ukus ostalih sastojaka nećete ni osetiti. Pored toga, krompir upija mnogo preliva, pa ćete morati da preterujete sa majonezom, a onda ruska salata više nije ista. U originalnom receptu ona nije previše teška za stomak. Ako pravite manju porciju salte dovoljan je jedan manji krompir, a za veću porciju dva manja krompira.

Grčki jogurtfoto: Printscreen/Youtube/Marija Karma

Rusi najviše pažnje posvećuju grašku

4. Kada pravite rusku salatunikada nemojte da koristite grašak iz konzerve, već isključivo svež ili smrznut. Takođe, ne preporučuje se da koristite povrće već spremno za rusku, nego da svaku namirnicu zasebno skuvate i iseckate. Rusi smrznuti grašak ni ne kuvaju, već sačekaju da se odmrzne, pa dodaju u salatu. Mi ipak preporučujemo da ga kuvate nekih 10 minuta. A pored graška dodajte i malo sveže mirođije, jer ona daje poseban šmek.

Evo i kako da napravite posnu rusku salatu sa morskim plodovima ili lososom

Sastojci:

1 šargarepa

1 veći krompir

2 mala krastavca

4 kašike graška

Majonez posni u ruskoj salatifoto: Printscreen/Youtube/Marija Karma

150 g dimljenog lososa (ili 10-12 škampa)

2 grančice mirođije

3 kašike posnog majoneza

Recept za posnu rusku salatu:

Ako korisite škampe, skinite im ljusku, pa propžite par minuta u tiganju. Ako koristite dimljeni losos samo ga isekcajte. U foliju stavite krompir i šargarepu, pa malo nauljite i umotajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena. Kada se ohladi, skinite koru, pa iseckajte sitno (treba da bude veličine graška). Pomešajte sa lososom ili škampima i posolite, pa dodajte sekcanu mirođiju i kiseli krastavac, kao i grašak. Majonez možete da pomešate sa biljnom pavlakom za kuvanje, pa sve lepo promešajte i sipajte preko ruske salate.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)