Gulaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

recept

VOJVOĐANSKI SEKELJ GULAŠ KAKAV SU TAMANILI U STAROJ JUGI: Meso ukrčkano sa KISELIM KUPUSOM koje se TOPI u ustima

Gastronomska radost nas podseća na istorijsku i kulturnu dubinu domaće kuhinje, dok uživamo u spoju prošlosti i sadašnjosti pri svakom zalogaju

Objavljeno: 19.10.2023. 09:28h

Sekelji gulaš, često nazivan i "Székely gulyás" na mađarskom jeziku, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela u bogatoj tradiciji mađarske kuhinje od koje je prešlo i kod nas uz manje izmene. Njegova istorija seže unazad vekovima, a danas je omiljen među ljubiteljima autentičnih i tradicionalnih srpskih jela.

Recept za sekelji gulaš prenosi se s kolena na koleno, često u okviru porodičnih recepata koji čuvaju autentičnost ovog jela. Svaka porodica može imati svoju varijaciju, prilagođenu ličnim preferencama i dostupnim sastojcima, ali suština ostaje ista - spoj kvalitetnog svinjskog mesa, finog zakiseljenog kupusa i začina koji čine ovo jelo jedinstvenim. Neke domaćice vole da uz meso dodaju i proprženu kobasicu radi jačeg šmeka.

Gulašfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Vreme pripreme:

oko 150 minuta

Sastojci:

500 g svinjskog mesa (od buta)

1 kg kiselog kupusa (može i ribanac)

300 g crnog luka

2 čena belog luka

2-3 lovorova lista

2 kašike masti

2 dl vode ili crvenog vina

1 kašika brašna

1 kašika slatke začinske paprike

1 kašičica ljute začinske paprike

1 kašika suvog začina

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

1 kašičica seckanog svežeg peršuna (opciono)

kisela pavlaka (ili mileram)

Spremanje gulašafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

1. Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. Propržite na masti da zacakli i dodajte sitno seckani beli luk.

2. Svinjetinu isecite na komade, pospite na nju mešavinu brašna, suvog začina i bibera. Ubacite u šerpu s crnim lukom i pržite dok se na mesu ne uhvati korica.

3. Ulijte malo vode ili vina i kuvajte na tihoj vatri oko sat. Ako je potrebno, dolijte pomalo vode.

4. U šerpu s mesom ubacite kupus, lovorov list slatku i ljutu začinsku papriku. Dobro promešajte, pustite da krčka još 10 minuta i sklonite. Pospite peršunom.

5. Poslužite uz kuvani ili pire-krompir. Ono što ovo jelo razlikuje od drugih gulaša, osi kiselog kupusa jeste i to što se pred služenje doda kisela pavlaka ili mileram.

Majke i snajke

(Espreso/24sedam)