Ćufte, Foto: Printscreen Youtube/French Cooking Academy

recept

DOMAĆICE, ĆUFTE U OVAKVOM SOSU JOŠ NISE SPREMALE: Ovakav nedeljni ručak ne smete da PROPUSTITE

Jednostavno, a slasno

Objavljeno: 15.10.2023. 09:56h

Nedeljni ručak idealno je vreme za okupljanje cele porodice oko trpeze i uživanje u zajedničkom obroku. Tada je svako jelo slasno ali postoje ona koja svi vole i mladi i stari. U pitanju su ćufte. One se tradicionalno pripremaju u paradajz sosu, međutim, postoje i drugi načini.

Recept za ćufte u kari sosu koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

Ćuftefoto: PRINTSCREEN/YT/FOOD WISHES

500 g mlevene junetine ili piletine

2 čena belog luka

1 manja glavica crnog luka

1 kašičica rendanog đumbira

1 jaje

5 kašika hlebnih mrvica

po ukusu so i biber

po potrebi ulje

Sos:

40 g maslaca

2 kašike glatkog brašna

400 ml mleka

200 ml pavlake za kuvanje

malo soli

1/2 kašičice karija

Priprema:

Ćufte u sosufoto: Printscreen/Youtube/ Serpica Recepti

Crni luk očistiti i sitno iseckati, beli luk ispasirati. U posudi sjediniti mleveno meso, đumbir, crni i beli luk, hlebne mrvice i jaje. Dodati začine po ukusu i sve ručno izmešati da bi se dobila ujednačena smesa. Od nje nauljenim rukama oblikovati manje ćufte. Pržiti ih na vrelom ulju da porumene sa svih strana. Potom ih izvaditi i ostaviti na toplom mestu dok pripremite sos.

U šerpi rastopiti maslac pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprestano mešajući žicom za mućenje dok se ne zgusne. Sipati pavlaku za kuvanje, dodati kari i malo soli po ukusu, te nastaviti sa kuvanjem dok se ne dobije redji sos. U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, sniziti temperaturu pa sve zajedno kuvati oko 5 minuta.

Majke i snajke

(Espreso/Srećna republika)