Milan Živanović, Foto: Printscreen/youtube/RTV Mag

čekaju u redu da probaju specijalitet

"IZ KRIŠKE U ČAŠICU": Milan iz Drena se DOSETIO kako da RAZVIJE BIZNIS od LUBENICA tokom CELE GODINE, ovo je HIT!

Na 100 litara tečnosti dobije se 10 litara blage rakije od po 10 gradi

Objavljeno: 09.10.2023. 16:01h

Milan Živanović je poljoprivredni proizvođač iz Drena kod Obrenovca ove sezone prodao je na tone kvalitetne domaće lubenice.

Pre mesec dana ovaj deo opštine zahvatio je grad, pa je lubenicu koju je nevreme oštetilo odlučio da pretoči u rakiju. Ukoliko eksperiment uspe, sledeće godine biće i za prodaju.

Dovitljivi Obrenovčanin ima i svoju recepturu pa kaže: Pretačemo iz kriške u čašicu.

Rakiju od lubenice pravi prvi put u životu, baš ove godine, a razlog tome jeste to što je grad oštetio lubenice od spolja pa većina kupaca kad ih vidi takve neće da ih uzme iako su unutra skroz zdrave.

Da ne bi propale, Milan se dosetio da od lubenica napravi rakiju. I sad mu već 20 mušterija stoji u redu, kumovi, kupci lubenica, zainteresovani koji hoće da probaju...

FOTO: Printscreen/youtube/RTV Mag
FOTO: Printscreen/youtube/RTV Mag
FOTO: Printscreen/youtube/RTV Mag
FOTO: Printscreen/youtube/RTV Mag
FOTO: Printscreen/youtube/RTV Mag

Milan kaže i da je proces jednostavan, dobra lubenica, isečena na kockice, pa u bure i jedno kilo, kilo i po šećera samo radi vrenja - i peče se peti dan. Njjegov sin smislio je kako da sve ide mnogo brže - lubenicu samo preseče na pola a onda vadi kutlačom sve iz kore.

Na 100 litara tečnosti dobije se 10 litara blage rakije od po 10 gradi. Posle će, veli, da pravi i prepečenicu.

Rakija je inače potpuno bela, providna, i ne peče u grlu nego tek kad se spusti u želudac.

Bonus video:

(Espreso / Kurir, RTV Mag)