Ajvar, Foto: RINA

zimnica

SRPSKE DOMAĆICE OVAKAV AJVAR JOŠ NISU SPREMALE, NIJE ONAJ NA KOJI STE NAVIKLI: Zbog jednog sastojka MENJA BOJU

Veoma zanimljiv i ukusan namaz, a možete ga praviti tokom cele godine

Objavljeno: 04.10.2023. 17:24h

Malidžano je ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.

Ovaj namaz se pravi od dugih zelenih paprika, negde ih zovu i "banana paprike". Takođe, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf, koji takođe možete napraviti kod kuće.

Fenomenalnog je ukusa, služi se kao namaz, uz zreli beli sir.

foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

4 kg zelene mesnate paprike

5 kg patlidžana

1 l ulja

1,5 dl sirćeta

150 g senfa

200 g šećera

100 g soli

Priprema:

foto: Profimedia

Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.

Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.

Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

Majke i snajke

(Espreso/24sedam)