Cvekla, Foto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

super zdravo

CVEKLA IZ TEGLE BEZ TRUNKE KONZERVANSA: Zaboravljena tradicionalna SRPSKA zimnica - ovako se nekad pravila

Cvekla je obavezan proizvod ako vodimo računa o našoj ishrani.

Objavljeno: 29.09.2023. 15:19h > 15:24h

Cvekla je izuzetno zdravo povrće s toga vam delimo recept za super zdravu i ukusnu zimnicu koju morate uvrstiti na policu sa ostalim teglama.

Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu,korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.

Sastojci:

  • 5 - 6 kg cvekle
  • 1,5 litra vode
  • 500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
  • 4 kašike šećera
  • 2 - 3 kašike soli (po ukusu)
  • Može se dodati: biber u zrnu i slačica
foto: Rina.rs

Priprema:

  1. Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata.
  2. Vodu možete dolivati kada ispari.
  3. Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite. Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle.
  4. Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata.
  5. Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa.
  6. U teglu (možete ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe.
  7. Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.

BONUS VIDEO:KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

(Espreso/serpica.net)