Kisela peglana paprika u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/ Binin Sahan

ne postoji bolji ukus

KISELA PEGLANA PAPRIKA U TEGLI: Najstarija zimnica - naši preci su ovaj recept prenosili sa kolena na koleno

Kisela peglana paprika u tegli je najstarija zimnica koju su naši preci spremali, a recept se prenosio na sve generacije

Objavljeno: 27.09.2023. 20:46h

Već smo pisali da od paprika možete da napravite razne zimnice koje preko cele zime uz sve.

One u tegli mame svojim kiselkastim ukusom i idu najbolje uz prebranac, ali i mnoga druga kuvana jela.

Peckana paprika u tegli je kod nas jako popularna, a sada ćete videti kako se sprema kisela peglana paprika koja je još ukusnija, a naročito jer je od naših predaka.

foto: Printscreen/Youtube/ Binin Sahan

Zapišite sastojke koji idu uz ovaj recept:

1 g konzervansa

10 kg očišćene paprike

1 vinobran

400 g šećera

foto: Printscreen/Youtube/ Binin Sahan

100 g esencije

250 g soli

Priprema:

1. Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju.

2. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji.

3. Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera.

foto: Printscreen/Youtube/ Binin Sahan

4. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.

5. Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst).

6.Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći.

foto: Printscreen/Youtube/ Binin Sahan

7. Napunjene tegle ostavite 24 h otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.

Vreme pripreme: 60 minuta + 24 h da odstoje.

Bonus video:

(Espreso/Lisa.rs)