Torta na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

za sve proslave je najbolje

MAKEDONKE PRAVE NAJUKUSNIJU SLADOLED TORTU: Puna je kremastog fila - recept koji decenijama unazad koriste

Makedonska sladoled torta je najkusnija jer je puna kremastog fila, a recept domaćice koriste decenijama unazad

Objavljeno: 27.09.2023. 20:18h

Sezona slava je polako počela, a kako biste imali bogatu trpezu, pored predjela, supe, sarme i pečenja i kolača, jedna lagana torta će vam dobro doći.

Naše žene ih prave na najbolje načine, ali i Makedonke imaju jednu posebnu koja očarava svojim ukusom.

Nećete morati da kopate po starim sveskama kada probate nešto novo, a i svi gosti će vam tražiti parče više.

foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

Ovo su sastojci koji su potrebni za recept sladoled torte na makedonski način:

300 ml. slatke pavlake

6 kom jaja

100 gr. šećera u prahu

250 gr. šećera

foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

125 gr. maslaca ili margarina

1 supena kašika limunovog soka ili sirćeta

100 gr. čokolade

5 supenih kašika šećera

250 ml. mleka

4 supene kašike gustina

Priprema

1.

Odvojte belanca od žumanaca i dobro umutite u čvrst sneg sa 250 gr. šećera, pa u to dodajte 1 supenu kašiku limunovog soka ili alkoholnog sirćeta , ali dodajte kap po kap ,sve vreme muteći.

foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

2.

Oblozite dublji pleh alu folijom i blago premažite uljem, pa u to sipajte umućeni sneg. Susite na temperaturi od 150 stepeni jedno 2-3 h

3.

Kora treba da bude blago rumena, a na dodir mekana-sunđerasta

4.

Dok se kora susi, umutite žumanca sa 5 kašika šećera, 4 kašike gustina i umešajte u to 250 ml. mleka. Kuvajte na pari sve dotle dok se fil ne zgusne , pa ga dobro ohladite.

5.

foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

Posebno umutite 125 gr. maslaca ili kombinaciju 75 gr. maslaca i 75 gr.margarina sa 100 gr. prah secera

6.

U ohlađen krem dodajte umućeni maslac i dobro sjedinite .

7.

Istopite 100 gr. cokolade pa dodajte filu.

foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

8.

Gotovu koru izručite na tacnu, dobro ohladite i nafilujte filom .

9.

Celu tortu prekrjite umućenom slatkom pavlakom.

Bonus video:

(Espreso/Coolinarika)