Ilustracija, Foto: Jelajelena Petrovic

preukusno

NAJPOZNATIJA BAKA U SRBIJI OTKILA KAKO PRAVI DOMAĆA PECIVA: Posle ovog RECEPTA nikad više nećete ući u PEKARU

Recept za domaća peciva

Objavljeno: 21.09.2023. 10:50h

Potrebno je :

  • 300 ml mleka
  • 20 gr kvasca
  • 2 kasicice secepra
  • 1 kasicica soli
  • 200 gr kisele pavlake
  • 3 kasike ulje
  • 800-900 gr brasna
  • 200 gr susama

Priprema:

U malo mleka izdrobiti kvasac, dodati šećer i izmešati. Ostaviti 5 minuta da kvasac da nadođe.Sipati ga u vanglu pa dodati ostatak mlakog mleka, brašno, ulje, so i zamesiti glatmo mekse testo. Mesiti da se ne lepi za prste.

foto: Jelajelena Petrovic

Pokriti da naraste a zatim istresti na sto koje ste malo pobrasnjivili.

foto: Jelajelena Petrovic

Podeliti 4 loptice po 100 gr. i 8 kuglica po 80 gr obraditi ih rukom pa pokriti.

foto: Jelajelena Petrovic

Vece loptice valjati na stolu duzine 50 cm zatim napraviti mali krug tako da vam visi veca duzina koju ce te okomotati oko kruga formirajuci djevrek

foto: Jelajelena Petrovic

Poprskati vodom i uvaljati u susam. Manje loptice takodje izvaljate u kraci valjak jedan takodje poprskati vodom i uvaljati u susam, Drugi isti razvuci u valjak pa isplesti pletenicu sa onim sto je uvaljan u susam. Poredjati u podmazan pleh, Kad malo odmori zumancetom premazati pletenice onaj deo sto nema susama.

foto: Jelajelena Petrovic

Ako ostane testa umesiti mali hleb kao sto sam ja uradila u filmu. Peci na 220C oko 30 -40 minuta. Uzivajte u sjajnom ukusu

Bonus video:

(Espreso)