Rolat, Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/ Kuvajmo lako

DA LI STE PROBALI

ZA OVIM PAVLOVA ROLATOM POLUDELI SVI ŽIVI: Ima IZGLED drugačiji od BILO KOG DRUGOG, a evo čime se PUNI

Ovaj rolat se puni krem šlagom ili slatkom pavlakom, svežim bobičastim voćem po izboru, lagan je, mekan u sredini, a hrskav spolja

Objavljeno: 21.09.2023. 10:12h > 10:56h

Pavlova beze rolat mnogima je jedan od omiljenih deserta. Ne samo da je apsolutno ukusan, ljudi vole da jedu ukusan krckavi i kremasti oblak, već vole da ga zovu nesavršenim ili nonšalantnim desertom. A to znači da ima prirodno neformalan izgled, izgleda drugačije svaki put kada ga napravite i ne morate da brinete o preciznosti.

Ovaj rolat se puni krem šlagom ili slatkom pavlakom, svežim bobičastim voćem po izboru, lagan je, mekan u sredini, a hrskav spolja.

Beze kore se lako prave, pa ćete poslasticu ili urolanu Pavlovu pripremiti ko od šale.

Sastojci:

Za mering ili beze koru

5 belanca

125 g šećera (može i smeđ)

130 g šećera u prahu

1 kašičica soka od limuna ili belog ili jabukovog sirćeta

50 g listića badema

Bečka štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na detinjstvo

Domaći bakin rolat sa džemom od šljiva u trenu vraća u detinjstvo

Brz i lak recept za sočan rolat s malinama

Za fil

300 ml slatke pavlake

40 g šećera u prahu

1 kesica vanilin šećera

200-300 g svežih bobica (kupine, jagode, borovnice)

Foto:shutterstock

Priprema

Prvo uključite rernu na 200 °C. Odvojite belanca od žumanaca. Mutite belanca uz postepeno dodavanje šećera.

Kada dodaste sav šećer, nastavite da mutite dok se sve ne sjedini i smesa ne postane gusta. Smanjite brzinu, dodajte sav šećer u prahu, promešajte, dodajte sok limuna, a povećajte brzinu do maksimuma i mutite beze dok ne dobijete čvrst i sjajan šne – 5-6 minuta.

Šne od belanaca rasporedite u pleh podmazan uljem, te poravnajte špatulom. Pospite listićima badema, stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite šest minuta, potom smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 10 minuta, dok površina ne postane čvrsta i ne počne da dobija boju.

Pečenu koru izvadite iz rerne i još toplu pažljivo preokrenite na prethodno pripremljeni papir, ostavite da se prohladi, pa sa ohlađene kore skinite pek-papir.

Za fil umitite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Premažite koru filom pazeći da ne idete do samog kraja kore kako vam fil ne bi iscureo prilikom rolanja.

Preko fila stavite voće svuda ravnomerno. Pomoću donjeg pek-papira koru zamotajte u rolat, pa s papirom stavite u frižider na minimum sat vremena da se dobro ohladi i stegne, skinite papir i rolat je spreman za služenje i uživanje.

(Espreso/Zadovoljna)