Dr Vojislav Perišić na Prvoj TV, Foto: Printscreen/Youtube/Prva TV

obratite pažnju

DOKTOR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIO ŠTA BOLESNE OSOBE NIKAKO NE SMEJU DA JEDU: Ljudi POŽUTE i osete JAK BOL ispod...

Doktor Vojislav Perišić je za sajt eklinika.telegraf.rs objasnio da je jak bol ispod desnog rebra jedan od prvih jasnih signala problema sa žuči

Objavljeno: 21.09.2023. 07:04h > 07:10h

Kamen u žuči jedna je od najčešćih bolesti savremenog društva. Mnogi za ove probleme saznaju tek prilikom rutinskog ultrazvučnog pregleda abdomena, dok pojedini imaju bolove koje zahtevaju hitnu hospitalizaciju. Istina je da probleme sa žučnom kesom ne smete zanemariti, pa je preporuka da se javite doktoru čim osetite prve simptome.

Doktor Vojislav Perišić je za sajt eklinika.telegraf.rs objasnio da je jak bol ispod desnog rebra jedan od prvih jasnih signala problema sa žuči.

"Javljaju se takođe i nelagodnost, gasovi, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Kada kamenje iz žuči krene žučnim kanalima menja se i boja kože. Čovek požuti i jednostavno se ne oseća dobro. Kamenčići prave upalu u žučnoj kesi kada ne idu uobičajenim putem, kroz žučne kanale, pa je tada simptom i temperatura. Jedna od komplikacija je i bakterijska infekcija žučne kese. Netipičan simptom je i svrab kože, koji je posledica cirkulisanja nerazgrađenih žučnih soli kroz krvotok. Ovakve soli su, ako se duže nalaze i talože u organizmu toksične. i mogu da utiču na poremećaj rada brojnih“, navodi profesor.

foto: Profimedia

Kao prvi korak je osoba koja pati od žuči potraži pomoć doktora. Uz odgovarajuće lekove potrebno je smanjiti upalu žučne kese, a najčešće je neophodno i operativno uklanjanje žučne kese. Žučna dijeta je neophodna i pre i posle operacije žučne kese.

„Sve ove osobe a pre svega one kojima je odstranjena žučna kesa treba da imaju više manjih obroka. Idealno je pet. I to bez teške i masne hrane, kao i namirnice za koje znamo da nadimaju to su mahunarke (pasulj, grašak, boranija). ), kupus, kelj Jaja su uvek intrigantna tema za one koji više nemaju žučnu kesu zbog žumanca, ali evo, dajem svoj lični primer nakon operacije: nisam ih konzumirao šest meseci i sada to mogu ali naravno, umereno, kao i svu drugu hranu Takođe umereno i pametno treba uvesti druge namirnice u ishranu dok traje oporava, posebno u prvim mesecima“, rekao je profesor.

(Espreso/Eklinika/Marijana M. Rajić)