Cvekla u tegli za zimnicu, Foto: Printscreen/Youtube/Moja Kuhinja Elvira

bombastično

CVEKLA U TEGLI SA JABUKOVIM SIRĆETOM: Samo 5 sastojaka vam je potrebno - nezaboravna zimnica naših predaka

Cvekla u tegli sa jabukovim sirćetom za koju je potrebno pet sastojaka baš kao kod naših predaka

Objavljeno: 18.09.2023. 21:34h

Kisela cvekla u tegli u tegli se na našim prostorima pamti kao salata koja ide uz sva jela.

Njen ukus osvaja kako decu, tako i starije.

Sada ćete napraviti kiselu cveklu u tegli sa jabukovim sirćetom baš onako kako su naši preci spremali ovu zimnicu.

Potrebno je samo pet sastojaka, a dobićete 10 - 12 tegli.

foto: Printscreen/Youtube/Moja Kuhinja Elvira

Recept će vas očarati jer je drugačiji, a cele godine ćete jesti zdravo povrće.

5 kg cvekle

1 l jabukovog sirćeta

3 l vode

15 kašika šećera

foto: Printscreen/Youtube/Moja Kuhinja Elvira

5 kašičica soli

Priprema

Neoljuštenu cveklu dobro operite i stavite da se kuva u dubljoj šerpi dok se ne skuva.

Dužina kuvanja zavisi od veličine cvekle koju kuvate (kao i krompira), a da biste bili sigurni da je gotova, izbušite ju viljuškom i ako prolazi, cvekla je gotova.

foto: Printscreen/Youtube/Moja Kuhinja Elvira

Ohladite, oljuštite i isecite na tanke kriške debljine nekoliko milimetara i poređajte u tegle

U posebnoj šerpi napravite rastvor tako što ćete prokuvati jabukovo sirće, vodu, šećer i so. Kuvajte 15 - 20 minuta

Cveklu sipajte u tegle sa rastvorom, pazeći da između cvekle ne ostane vazduha

foto: Printscreen/Youtube/Moja Kuhinja Elvira

Ostavite tegle otvorene najviše 5 minuta da bi se sirće "sleglo" i dopunite po potrebi

Zatvorite i spremite tegle.

Bonus video:

(Espreso/mojazimnica.rs)