Turšija, Foto: Printscreen/Instagram/ moj.kutak.recepti

turšija

PROVEREN RECEPT STAR 5000 GODINA UNAZAD, SRBI OBOŽAVAJU OVAKVU ZIMNICU: Kiselo povrće koje je NAJBOLJE za zimu

Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

Objavljeno: 18.09.2023. 11:39h

Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina. Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.

Postoje drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani, a Kleopatra je navodno tvrdila da kiselo povrće doprinosi njenoj lepoti. Turšija se takođe spominje u Bibliji i nekim Šekspirovim delima. Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu. Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa..., ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sastojci:

2 kg karfiola

2 kg paprika

2 kg šargarepa

2 kg kornišona

2 kg zelenog paradajza

2-3 ljute papričice

1 veza peršuna

1 veza celera

biber u zrnu

Još:

10 l vode

500 g soli

250 g šećera

200 ml esencije

10 g vinobrana

10 g konzervansa

foto: Baka

Priprema: Povrće dobro operite i isecite po želji. Krastavac (kornišone) ostavite u komadu. U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.

Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a on štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti). U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervan i vinobran. Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)