Kraljica Elizabeta I Tjudor, Foto: Vikipedija/ Elizabeta I Tjudor

biografija

ZNATE LI ŠTA ZNAČI NADIMAK KRALJICE ELIZABETE? Žena je bila misterija, a poruka koju je poslala maćehi BUDI JEZU

Biografija Elizabete I Tjudor i dalje intrigira javnost. Ova istorijska ličnost imala je zanimljive odluke u pogledu vladavine i privatnog života

Objavljeno: 07.09.2023. 12:07h > 13:42h

Kraljica Elizabeta I Tjudor rođena je na današnji dan, 7. septembra 1533. godine u Griniču u Engleskoj. Ostala je poznata kao kraljica devica (Virgin Queen), a vladala je u previrajućim vremenima za religiju.

Elizabeta I je istorijska ličnost čija biografija i dalje intrigira mnoge proučavaoce engleske istorije.

Kraljica Elizabeta Ifoto: Vikipedija/ Elizabeta I Tjudor

Elizabetina vladavina naziva se Elizabetanskom erom ili Zlatnim dobom, a to dobro stanje koje se prisvaja njenom imenu najčešće se odnosi na značajne promene u engleskoj kulturi, kao i činjenicu da su Vilijam Šekspir (o kome možete saznati više na sajtu Shakespeare), Кristofer Marlou i Ben Džonson stvarali u tom periodu. Potom, Frensis Drejk postao je prvi Englez koji je obišao Zemlju, dok je zagovornik naučne revolucije Frensis Bekon je objavio svoja filozofska i politička gledišta.

Mladost Elizabete I

Elizabeta je bila jedino preživelo dete Ana Bolen i Henrija VIII, a pritom žensko, te je ubrzo dospela u kraljevu nemilost.

Henri je favorizovao Džejn Simor, te je u želji da dobije zakonitog sina sa Simor poništio svoj brak sa Anom.

Kraljica Elizabeta I u mladostifoto: Vikipedija/ Elizabeta I Tjudor

Ana Bolen je kauzalno 1536. godine bila optužena za veštičarenje, preljubu i incest sa bratom, te osuđena i pogubljena odrubljivanjem glave. Brak između Bolen i Henrija bio je poništen, a trogodišnja Elizabeta proglašena vanbračnom kćerkom i izbačena je iz nasledne linije.

Obrazovanje kraljice Elizabete I

Elizabeta je bila inteligentna devojčica koja je stekla vrlo kvalitetno obrazovanje, a govorila je više jezika: engleski, francuski, italijanski, španski, grčki i latinski jezik.

Bila je vešta i u vezu. Uz jasnu poruku poklonila je vez svojoj maćehi, Кatarini Par. Vez se sastoji od dela Margarete Angulemske zvanom Ogledalo grešne duše, koga su rimokatolički teolozi proglasili za jeres.

Vez jedanaestogodišnje Elizabetefoto: Vikipedija/ Elizabeta I Tjudor

Značajni momenti Elizabetine vladavine

  • Protestanizam Elizabeta je ponovo stavila na snagu Akt o uniformnosti kojim je protestantizam ponovno uveden kao jedina zakonita religija, a zbog navodne veleizdaje rimokatolički sveštenici su bili proterani iz Engleske.
  • Napredak Za vreme njene vladavine porasla je ekonomska moć Engleske, nauka, filozofija i kultura su se razvijale, a započela je i kolonizacija Severne Amerike. Takođe, u tom periodu se osniva i Britanska istočnoindijska kompanija.

Nadimak Elizabete I Tjudor

Kraljica Elizabeta Ifoto: Vikipedija/ Elizabeta I Tjudor

Kao što smo na početku teksta rekli, Elizabetu I su nazivali Virgin Queen.

Razlog tome jeste Elizabetino odbijanje mnogih udvarača tokom vladavine.

Bez muža, Elizabetu su prozvali devicom.

Kraljica Elizabeta I sa parlamentomfoto: Vikipedija/ Elizabeta I Tjudor

Umrla je 24. marta 1603. godine, a vladala je od од 17. novembra 1558. godine do smrti.

Bonus video:

(Espreso/ Verica Arsić)