Namirnice, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

OVE NAMIRNICE MORATE IZBEGAVATI AKO IMATE GORUŠICU: Sve vreme smo bili u ZABLUDI, mogu napraviti HAOS sa ZDRAVLJEM

Gorušica nastaje zbog ponovljenih vraćanja, tačnije refluksa, želudačne kiseline.

Objavljeno: 05.09.2023. 18:10h

Neprijatna gorušica javlja se kod 40 odsto ljudi. Većina smatra da će proći sama od sebe, te je ne spominju svojim lekarima. Drugi je leče na svoju ruku...

Pečenje i žarenje u grudima glavni su simptomi. Veliku ulogu u njenom smirivanju igra hrana. Zato je važno da znate koje namirnice pojačavaju gorušicu, a koje ne izazivaju intezivno lučenje želudačne kiseline.

Dobre namirnice

Banane su bogate vitaminom B, koji deluje protiv kiselina. One pomažu kod lošeg varenja, a jedna banana dnevno će sprečiti pojavu gorušice.

Kupus je bogat vlaknima, a prirodna vlakna i enzimi u kupusu smanjuju kiseline u organima za varenje.

Ovsene pahuljice su bogate antioksidantima i vlaknima i povoljno deluje na želudačnu floru. Dovoljna je jedna porcija.

Đumbir takođe umiruje nivo kiseline i ublažava žarenje u želucu i jednjaku.

Izbegavati

Mleko u borbi protiv gorušice predstavlja najčešću zabludu. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i potenciraju ovaj problem.Mentol bombone, koje se u narodu vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, takođe predstavljaju zabludu. Nana, kao njihov glavni sastojak, opušta donji deo jednjaka i na taj način povećava opasnost od gorušice.

Ljutu hranu trebalo bi izbegavati kada god je moguće, a naročito beli luk i ljutu papriku, kao i gazirana pića, čaj i kafu. Najmanje tri sata pre spavanja ne bi trebalo konzumirati nikakvu hranu.

(Espreso/mondo)