Bura, Foto: Profimedia

vreme u crnoj gori

VREMENSKE NEPRILIKE MOGU DA OKUJU CRNU GORU: Ukoliko se spremate na more, OBRATITE PAŽNJU na reči meterologa

Nevreme u Crnoj Gori, a temperatura mora je oko 25°C

Objavljeno: 05.09.2023. 11:35h

Dok se snažan ciklon nalazi nad Grčkom i donosi vreme nalik uraganskom, na crnogorskom primorju je vedro i toplo, moglo bi se reći i pravo letnje vreme, ali jedna pojava kvari vreme, a to je olujna bura.

Iako ciklon ne utiče na vreme na Jadranu u vidu padavina, pa preovladava vedro, veoma velika razlika u vazdušnom pritisku dovodi do veoma vetrovitog vremena.

Visok pritisak nalazi se nad Jadranom, dosta nizak nad Jonskim morem, pa je gradijent veoma izražen, što dovodi do veoma vetrovitog vremena.

Talasifoto: Profimedia

Juče su zabeležni olujne udare bure od 100 km/h, a bura je nosila sve pred sobom i ometala turiste na plažama, jer je nosila suncobrane.

Jaka bura duvaće i danas, povremeno sa olujnim udarima, pa se preporučuje oprez.

S obzirom na to da je bura severoistočni vetar, kada se naglo spušta sa okolnih strmih planina, zagreva vazduh, pa ima fenski efekat, što uslovljava i tempetature od oko 30°C, a i tokom noći se ne spuštaju ispod 20°C.

Talasi u Crnoj Gorifoto: Printscreen/ Instagram/ podgorički_vremeplov

Temperatura mora je oko 25°C, ali je subjektivni osećaj zbog bure da je dosta hladnije, pa su mnogi spas od "hladnoće" potražili na plaži i vrelom suncu.

Postepeno slabljenje vetra očekuje se od četvrtka.

Inače, pravo letnje vreme na crnogorskom primorju potrajaće i narednih 15 ak dana.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf.rs)