Ajmokac, Foto: Printscreen/Youtube/Jelena Bekvalac

recept

NEVEROVATNO STARO SRPSKO JELO KOJE IMA DVA IMENA: Po ovom receptu su ga pravile naše bake, PRIZOVITE DETINJSTVO

Cerviš ili ajmokac je staro jelo sa piletinom u sosu od belog luka.

Objavljeno: 31.08.2023. 11:15h

Kolevka ovog jela je istočna Srbija, u Aleksincu i Kruševcu je poznato kao červiš, a u Pirotu kao ajmokac. Razlika kod pripreme je što je kod ajmokca sos ređi, a kod červiša gušći. Pravi se od belog mesa i gustog belog sosa, a odličan prilog uz ovo jelo je pire krompir. U Jugoslaviji su domaćice među prvim jelima naučile da prave ovo.

Sastojci:

  • 1 pileći file
  • 1 batak
  • veza zeleni
  • 5-6 čenova belog luka
  • 3 kašike brašna
  • komadić putera

Priprema:

Meso stavite u šerpu i sipajte vodu. Dodajte vezu zeleni i kuvajte. Zatim procedite, a zelen bacite. Belo meso iseckajte sitno, a sa bataka skinite kožicu i iseckajte. Puter istopite, pa propržite mleveni beli luk i dodajte brašno. Brzo promešajte i sipajte bujon (proceđena supa) oko pola litre. Kuvajte i neprestano mešajte. Ne sme da zagori ili da se stvore grudvice. Kada se sos zgusne dodajte meso i ostavite na tihoj vatri još 3-4 minuta. Ako je sos mnogo gust dodajte još malo bujon. Posolite i pobiberite.

(Espreso/stvarukusa)