Beli luk, Foto: Printscreen YouTube/MammaMia Recipes

korisno

KADA VIDITE KOLIKO JE KORISNA LJUSKA OD BELOG LUKA NEĆETE JE VIŠE BACATI: Biće vam žao što OVO do SADA NISTE ZNALI

Jednostavno je i lako, a veoma će vam značiti

Objavljeno: 30.08.2023. 18:21h

Većina nas baca ljuske od belog luka, ne razmišljajući da one zapravo mogu biti korisne. I to, ni manje ni više, nego za supu.

Jednostavno je, dodajte je sa svim ostalim sastojcima za supu i skuvajte. Izvadite je tokom proceđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dve ovih ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i celu šaku.

foto: Printscreen/ Youtube/ DIY Garden Ideas

Supu možete da skuvate i samo od ljuski belog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da vri. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuvanje pirinča ili dodatak raznim sosevima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Svoje ljuske od belog luka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u kesu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Prilikom korišćenja ljuske belog luka pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu koje ona inače sakuplja kako bi zaštitila sam beli luk od istih.

Još ideja za korišćenje ljuski od belog luka

foto: Profimedia

Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.

Dodajte cele čenove tokom kuvanja čaja ili kompota i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasulja.

Stavite ljuske belog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta, procedite i možete da pijete.

Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima. Cele glavice belog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest sedmica i koristiti kao dodatak jelima.

Majke i snajke

(Espreso/Krstarica)