Ovsene pahuljice, Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

NAJZDRAVIJI DORUČAK

OVO SE SMATRA NAJZDRAVIJIM DORUČKOM U SVIM ZEMLJAMA NA SVETU: Reguliše ŠEĆER i prazni CREVA, a kilogrami samo LETE

Ovo se smatra najzdravijim doručkom na svetu

Objavljeno: 25.08.2023. 16:19h

Ovsena kaša je najzdraviji doručak na svetu, složili su se nutricionisti. Ali ovde ne govorimo o onim ovsenim pahuljicama sa dodacima, već o pravom "seljačkom" ovasu ili zobi, žitarici od celog zrna.

Dijatetičarka Bet Červoni ima samo reči hvale o doručku koji u sebi sadrži ovas.

"Ovsena kaša je prepuna proteina i dijetetskih vlakni - dve velike stvari koje su potrebe vašem telu.

Pola šolje zovi sadrži:

  1. Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine.
  2. Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine.
  3. Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine.
  4. Magnezijum: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  5. Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  6. Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine.
  7. Gvožđe: 10% vaše preporučene dnevne količine.
  8. Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine.

Kada pogledate ovaj spisak, verovatno vam je jasno zašto se ovsena kaša smatra najzdravijim doručkom."

3 razloga da svako jutro doručkujete ovsenu kašu:

1.Smanjuje holesterol

Istraživanja pokazuju da dnevna činija ovsene kaše može smanjiti vaš nivo ukupnog holesterola i lošeg holesterola koji začepljuje arterije.

foto: Printscreen YouTube/Purely Elizabeth

2. Pomaže vam da šećer držite u normali

Ovas sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što deluje na holesterol, beta-glukan takođe može da uspori apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.

Nakon što pojedete ovsene pahuljice, taj beta-glukan se razlaže u rastvor sličan gelu koji oblaže vaša creva. Taj debeli sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u vaš krvotok.

3. Odličan je za mršavljenje

Kada pojedete ovsenu kašu osećaj sitosti traje dugo, dugo, što znači da nema grickanja između obroka, a to znači manje kilograma.

Priprema doručka:

Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vreme u vodi, oko 5 sati. Procedite pa skuvajte oko pola sata. Tako skuvanu zob možete kombinovati za slana i slatka jela.

Ako mu dodate sir i slaninicu - imaćete doručak koji će vas napuniti energijom.

Ako u zob dodate voće i med - dobićete savršeno zdrav, sladak doručak.

Izbor je na vama.

Bonus video: Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/Stil)