Sušeni paradajz, Foto: PRINTSCREEN/YT/ YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI

recept

DOMAĆICE, OVO MORATE IMATI U SVOJOJ ZIMNICI, NAJBOLJI DODATAK JELIMA: U prodavnici je PRESKUP, a domaći je POVOLJAN

U vašu zimnicu obavezno uvrstite i sušeni paradajz

Objavljeno: 22.08.2023. 19:00h

Sušeni paradajz najčešće koriste Grci i Italijani kada pripremaju jela. Ovaj začin je odličan dodatak jelima i daje im poseban šmek, a npr. za spremanje čuvene piletine Toskane koristi se sušeni paradajz koji daje specifičan ukus.

U prodavnici je preskup, a kod kuće možete brzinski da ga napravite i to od jeftinih sastojaka.

foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Sastojci (za dve tegle):

2 kg paradajza

6-7 čenova belog luka

110 ml maslinovog ulja

110 ml ulja

2 kašičice timijana

so

origano

šećer

foto: Printscreen/Youtube/ Melissa Mir

Priprema:

Paradajz operite i osušite, pa isecite koren. Zatim paradajz isecite na kriške i poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite, pošećerite i pospite origanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. U sterilisane tegle stavite seckani čen belo luka i pospite kašičicu sušenog origana.

Zatim poređajte sušeni paradajz i na pola tegle stavite još jedan seckani čen belog luka. Nastavite da ređate sušeni paradajz. Isto tako napunite i drugu teglu. Sipajte 55 ml ulja u jednu teglu i 55 ml u drugu. Zatim na isti način sipajte i obično ulje, pa obrišite tegle i dobro ih zatvorite. Držite u frižideru.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)