Stanko Rajić, Foto: Printscreen/TV Prva

SAVET

STRUČNJAK RAJIĆ TVRDI DA ĆETE SAMO OVAKO PREPOZNATI LAŽNI MED: Srbi do sada u OVAJ DETALJ nisu ni GLEDALI

Ako je med kristalizovan to je siguran pokazatelj dobrog kvaliteta

Objavljeno: 19.08.2023. 08:09h

Kada kašikom uzimate med, nit treba da bude neprekidna, a kada pokušate da gledate kroz teglu, ne bi trebalo da jasno vidite sa druge strane.

Ako je staklast i proziran, to nije pravi med, kaže stručnjak Stanko Rajić .

Ako je med kristalizovan to je siguran pokazatelj dobrog kvaliteta.

foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

– To da se med ne jede metalnom kašikom ostalo je od davnih vremena kada su te kašike bile od aluminijuma koji je imao patinu na sebi i nije bilo dobro da se njome uzima. Danas je sav escajg prohromski, kao i vrcaljka i to apsolutno ne utiče na kvalitet meda – objasnio je Rajić.

Na kraju krajeva, nije bitno čime jedete med, bitno je samo da ga konzumirate.

A gde i kako treba čuvati med?

foto: EPA/JORGE TORRES

Na stalnoj temperaturi, ispod sobne temperature, 14 do 18 stepeni i u tamnom prostoru je najsigurniji, a ako se drži na sobnoj temperaturi, ako je čas na suncu, čas u mraku, onda može doći do fermentacije meda, zaključio je Rajić, piše Telegraf.

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/Telegraf)