Lagoš, Foto: Printscreen/Youtube/Vinastar Channel

recept

BEZ OVOG MAĐARSKOG JELA ŽIVOT U VOJVODINI JE NEZAMISLIV: Srpske domaćice su ODLEPILE za njim, i to sa RAZLOGOM

Iskusne domaćice iz Vojvodine otkrivaju da ključ uspeha leži u tome da se testo premesi tri puta i da uvek bude sveže.

Objavljeno: 18.08.2023. 09:12h > 09:17h

Kako stručnjaci za mađarsku kuhinju ističu, langoš zapravo ima nemačke korene, ali su ga Mađari usvojili i postao je popularan i u Vojvodini. Bitno je da originalni langoš ima neutralan ukus kako bi bio prikladan za slane i slatke varijante, stoga se soli dodaje minimalno. Iskusne domaćice iz Vojvodine otkrivaju da ključ uspeha leži u tome da se testo premesi tri puta i da uvek bude sveže.

Sastojci:

Testo:

600 g glatkog brašna

2 dl mleka

2,5 dl vode

40 g kvasca

1 jaje

1/2 l ulja

Prstohvat soli i malo šećera

Slani fil:

Kečap ili pavlaka sa pršutom i kačkavaljem (po želji)

foto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

Priprema:

1. U malo toplog mleka izmrvite kvasac i dodajte šećer, ostavite da nadođe.. 2.U prosejano brašno sipajte so, umućeno jaje, kvasac, mlako mleko i vodu. Mesite dok ne dobijete glatko testo. 3. Ostavite da testo odstoji na toplom oko sat vremena, a potom ga premesite. Ovaj korak ponovite još dva puta kako biste postigli vazdušastiju strukturu testa. 4. U dubljoj posudi zagrejte ulje dok se dobro ne ugreje. 5. Rukama razvucite testo i pažljivo ga spustite u vrelo ulje. Kada dobije zlatno-smeđu boju, izvadite ga i stavite na papirni ubrus kako bi se ocedilo od viška ulja. 6. Ponovite proces pečenja za ostatak testa. 7. Filujte langoš po želji: za slani deo koristite kajmak, kečap ili pavlaku sa pršutom i kačkavaljem.

(Espreso/24sedam)