Punjeni plavi patlidžan, Foto: Printscreen/ Youtube/ Bakina kuhinja

jednostavno

NAJBOLJE LETNJE POVRĆE, A SVI GA SE PLAŠE: Sprema se prostije nego što ste mislili, evo i CAKE (RECEPT)

Idealna večera za dvoje

Objavljeno: 16.08.2023. 18:50h

Najbolji letnji specijalitet koji možete da zateknete na nečijoj trpezi. Svi se brinu oko pripreme ovog povrća, a zapravo je vrlo jednostavno. Idealna večera za dvoje.

Punjeni plavi patlidžan:

Sastojci

  • malo soli
  • 1 kašika ulja
  • 1 veći paradajz
  • 2 plava patlidžana (svaki oko 250 gr)
foto: Profimedia

FIL

  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičce mlevene začinske paprike - može ljuta
  • kašičica ajvara
  • 1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
  • malo seckanog peršuna - može i suvi
  • malo belog luka u prahu
  • 60 gr pirinča ( ja koristim integralni)
  • 1 kašika ulja
  • 1 manji crni luk
  • 30 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
  • 1/2 kašičice soli
foto: PRINTSCREEN/YT/ DOLCI VELOCI 89

Priprema:

  1. Plave patlidžane preseći uzduž na dva dela, izdubiti ih na debljinu od 0,5 cm (sredinu ostaviti za fil). Posoliti ih i ostaviti 15-20 minuta da odstoje i puste crni sok. Isprati ih pod mlazom vode, osušiti kuhinjskom krpom.
  2. Skuvati pirinač "al dente", preliti hladnom vodom i procediti. Na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, dodati sitno iseckanu sredinu patlidžana, posoliti, propržiti još malo, pa skloniti sa vatre. Dodati procedeni pirinač, mix pahuljica, ajvar i ostale začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.
  3. Polutke patlidžana bogato puniti filom i ređati u uljem podmazani vatrostalni sud. Odozgo poređati kolutove paradajza, pa staviti da se peče 45 minuta na 220° C Može se posuti i omiljenim sušenim travkama pre pečenja.

RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:

(Espreso/ Coolinarka)