Toalet, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

MALO KOJI SRBIN ZNA ŠTA JE "STRESNA STOLICA": Ako primetite da vam se dešava OVA STVAR, znajte da IMATE PROBLEM

Odlazak u toalet zbog stresa zaista postoji i pokazalo se kako je to vrlo česta potreba kod mnogih ljudi.

Objavljeno: 10.08.2023. 15:00h

Ako pred važne događaje morate da obavite veliku nuždu, obratite pažnju.

Zašto se mnogima dešava da pred važne događaje, poput razgovora za posao, sastanka ili javnog nastupa, moraju da odu u toalet? To se događa kada nas okupira stres. Odlazak u toalet zbog stresa zaista postoji i pokazalo se kako je to vrlo česta potreba kod mnogih ljudi.

"Potreba za odlaskom na veliku nuždu zbog stresa nije zvanična dijagnoza, ali definitivno postoji. Stvar je u tome što studije pokazuju kako postoji snažna veza između našeg mozga i naših creva, što znači da naše emocionalno stanje može da utiče na našu probavu", objašnjava nutricionistica Amanda Sauceda. Dodaje kako to stanje nazivamo stresnom stolicom.

foto: Profimedia

To je, kako kaže, najlakše opisati kao potrebu za nuždom uzrokovanu stresom. Stresna stolica može da izgleda jednako kao i redovna stolica, ali takođe može da uzrokuje proliv, mučninu ili zatvor.

"Vaša creva takođe mogu da budu vodič. Nedovoljno govorimo o tome da naša creva mogu da ukazuju na to kako se osećamo. Ponekad možemo da budemo pod velikim stresom, pa to ni ne primetimo, ali naše telo to i te kako oseća i stres se manifestuje kroz probavne smetnje, u ovom slučaju i stresnu stolicu", kaže nutricionista.

"Bilo kakav događaj koji može da uzrokuje određenu dozu anksioznosti, takođe može da dovede do stresne stolice", tvrdi gastroenterolog Faris Paka, a dodaje da, iako ovo stanje samo po sebi nije ozbiljno, može da predstavlja određenu vrstu neprijatnosti, naročito ako je reč o prolivu ili bolovima koji ne prolaze.

(Espreso/Mondo.rs)