Mekike, Foto: PRINTSCREEN/YT/PRATİK YEMEK TARİFLERİ

PROBAJTE

RECEPT ZA OMILJENI DORUČAK SRBA: Sprema se u mnogim kućama u Srbiji, a dodavanjem RAKIJE postaje JOŠ BOLJI

Recept koji vam donosimo uspeva čak i početnicima, jer ne iziskuje čekanje da testo narasta, a ujedno ne postoji rizik da neće uspeti.

Objavljeno: 03.08.2023. 09:10h

Mekike su omiljen doručak u mnogim kućama u Srbiji. Vruće testo koje je spolja hrskavo a iznutra meko i vazdušasto lako se kombinuje sa slatkim i slanim dodacima, a uz to ga nije teško napraviti.

Recept koji vam donosimo uspeva čak i početnicima, jer ne iziskuje čekanje da testo narasta, a ujedno ne postoji rizik da neće uspeti. Zbog rakije u testu ono neće upijati masnoću tokom prženja, a pavlaka će obezbediti da mekike budu lagane i vazdušaste.

Sastojci:

500 g brašna

kesica praška za pecivo

čaša pavlake (180 ml)

2 jajeta

100 ml kisele vode

čašica rakije

so

ulje za prženje

Priprema:

foto: PRINTSCREEN/YT/ COOKINGSIMPLY

Razbijte jaja, pa ih umutite, dodajte im kiselu vodu, rakiju i pavlaku. Sve promešajte i stavite sa strane.

U činiju sa brašnom sipajte prašak za pecivo i so, potom dodajte tečne sastojke i umesite meko testo. Razvucite testo pomoću oklagije na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga oblikujte u širi rolat, a onda odvajajte loptice koje ćete razvući prstima.

U tiganj sipajte ulje, pa kad se dobro zagreje spuštajte mekike i pecite ih dok lepo ne porumene. Pržene mekike vadite na papirni uburs da se ocede od viška masnoće, pa ih služite sa slatkim ili slanim dodacima i namazima.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf.rs)