Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

paŽnja

OVAKO ĆETE PREPOZNATI EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ULJE: Ova stvar na njemu vam SVE GOVORI

Najkvalitetnije ekstra devičansko maslinovo ulje je dobijeno jednako iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima,a sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Objavljeno: 20.07.2023. 13:10h > 13:19h

U svetu se prodaje oko 70 posto lažnog maslinovog ulja, što znači da je mešano s drugim uljima. Ako osetite miris voća, arašida ili čak rukole, znači da je reč o kvalitetnom ulju. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa jer onda je reč o mešavini.

Najkvalitetnije ekstra devičansko maslinovo ulje je dobijeno jednako iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, a sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Devičansko maslinovo ulje dobija se istim postupkom no sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Maslinovo ulje lampante je devičansko maslinovo ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

foto: Profimedia

U drugoj kategoriji su rafinirano maslinovo ulje, mešano rafinirano i devičansko i ulje komine masline.

Kako prepoznati kvalitetno ulje?

Boja može prevariti jer može biti veštački dodata, ali ukus ne. Specifičan, intenzivan ukus teško može imati ono mešano s drugim uljima. Miris može pak podsećati na travu ili druge biljke.

Ulja kojima su dodana druga ulja ili supstance, mogu sadržati ulje soje, suncokreta, palme ili kanolino ulje. Kiselkasta ulja neugodnog ukusa i mirisa su rezultat neadekvatne izrade i izlaganja jakoj svetlosti, vrućini ili vazduhu, objasnila je Ašvarija Lejer, direktorka fabrike Brajtland, kalifornijskog proizvođača ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Postoji jednostavna metoda kojom možete provjeriti kvalitetu. Dovoljno je uliti ulje u čašicu za žestoka pića, pokriti jednom rukom, a drugom držati čašicu da se ulje malo zagreje. Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku. Ako osetite miris voća, arašida ili čak rukole, znači da je reč o kvalitetnom, čistom ulju. Loš znak je miris sirćeta, voska ili nedostatak mirisa jer onda je reč o mešavini.

Kako čuvati maslinovo ulje

Zato savetuje kako uvek treba kupovati ulje u boci tamnog stakla jer se tako čuvaju njegova svojstva. Važno je i proveriti datum branja maslina, a on mora biti pre 18-20 meseci u trenutku kada ste ulje kupili. No najbolji je način degustacija – ako ima plastični ukus, ukus kao maslac ili nema ukus – ulje je loše.

Način na koji pohranjujete maslinovo ulje je jako važan za očuvanje njegovog kvaliteta jer njegovi neprijatelji su svetlost, vrućina i vazduh. Zato ga čuvajte na tamnom i suvom mestu, a bocu dobro zatvorite.

Bonus video:

(Espreso/srbija danas)