Kajsije, Foto: Jelajelena Petrovic

džem bez šećera

RECEPT NAJPOZNATIJE BAKE U SRBIJI ZA DŽEM BEZ ŠEĆERA: Ni NAJISKUSNIJE domaćice za NJEGA nisu čule, dobro ČITAJTE

Domaći džem od kajsija bez imalo šečera oboriće vas sa nogu

Objavljeno: 19.07.2023. 17:00h

Bakin recept za džem od kajsija bez šećera koji svaka domaćica mora da zna!

Potrebno je:

  • 6 kg kajsija
  • 300 gr rurmi ili suvoga groždja
  • po želji malo cimeta
  • 300 gr urmi ili suvog groždja

Priprema:

Kajsije dobro oprati odstraniti koščice i delove koji nisu zdravi. Dovoljno je da ih samo prepolovite.

foto: Jelajelena Petrovic

Urme ili suvo groždje potopiti u vodu najbolje uveče pa ih ocediti i samleti. Izmešati sa kajsujama i staviti šerpu u rernu na 230C .

foto: Jelajelena Petrovic

Povremeno promešati. Kad je reč o šerpi birajte što širu i tanju šerpu i žicu stavite na dno.

foto: Jelajelena Petrovic

Nije potrebno poklapanje već samo povremeno promešati na 15 minuta. Kuvati da voda ispari i ostane samo gustina. Po želji možete izblendati štapom a mogu ostati i onako u komadu kajsije.

foto: Jelajelena Petrovic

Kad se vidi dno šerpe džem je gotov. Tegle dobro oprati i serilisati na 100 stepeni C u rerni pa sipati vruć džem dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako. Svaku načenu teglu držati u frižideru.

Bonus video: Plodovi kajsije u čačanskom selu

(Espreso)