Torta, Foto: Printscreen/Youtube/DomacireceptiNet

recept

TORTA LEDENI VETAR TERA VODU NA USTA, OSVEŽAVA U OVIM TROPSKIM DANIMA: Dodaje se jedan NEOBIČAN SASTOJAK, preukusno

Napravite najlepšu letnju tortu sa voćem koje volite

Objavljeno: 18.07.2023. 17:12h

Legendarna torta ledeni vetar ukrašava svaku svečanu trpezu, a ova kremasta poslastica sa voćem je i jedna od najlepših. Voće možete da prilagodite sezoni, naravno i da koristite vaše omiljeno, a pripema nije mnogo komplikovana. Kada savladate beze kore, sve drugo ide glatko.

Uživajte u predivnoj letnjoj poslastici.

foto: Printscreen/Youtube/cakes.cookrate

Sastojci:

9 belanaca

300 g šećera

prstohvat soli

1 kašika sirćeta

Za fil:

9 žumanaca

300 ml mleka

4 kašike šećera

4 kašike brašna

3 vanilin šećera

250 g maslaca

Još:

voće po izboru (banane, kivi, jagode, breskve, maline itd.)

500 ml slatke pavlake

foto: Printscreen/ Youtube/ Sugar Geek Show

Priprema:

Kratko mutite belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i sirće i umutite čvrst šne. Kalup obložite pek papirom, pa sipajte trećinu smese i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko sat vremena. Tako isepcite još dve kore. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte prosejano brašno i malo mleka. U šepru sipajte preostalo mleko i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima.

Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. U fil dodajte maslac sobne temeprature koji ste prethodno umutili, pa sjedinite mikserom. U drugoj posudi umutite i slatku pavlaku. Prvu koru premažite filom od vanile, pa poređajte seckano voće po izboru, a onda premažite umućenom slatkom pavlakom. Tako ređajte dok ne utrošite, a poslednju koru premažite samo slatkom pavlakom i ukrasite voćem.

(Espreso/Stvar ukusa)