Tikvice, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjaza10

krenuće vam voda na usta!

SRBI OBOŽAVAJU OVAKVE PUNJENE TIKVICE: Belom mesu dodajte 1 SRPSKI SPECIJALITET, i ukus će vas IZUTI IZ CIPELA

Tikvice punjene belim mesom i slaninom - niko ih neće odbiti

Objavljeno: 18.07.2023. 10:18h

Ručak kakav se ne odbija! Tikvice punjene piletinom i slaninom koja da smesi poseban šmek će vas izuti iz cipela!

Potrebno je:

  • 3 (oko 1kg) tikvice
  • oko 500 g pilećeg belog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • oko 200 g kisele pavlake
  • po ukusu so
  • suvi biljni začin
  • biber
  • malo seckane slanine
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Priprema

  1. Crni luk sitno iseckati i staviti da se prži u ulju na tihoj vatri. Šargarepu očistiti i dodati. Belo meso oprati i iseći na sitne kockice i dodati luku i šargarepi. Pržiti 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj dodati sitno seckanu slaninu. Za to vreme tikvice oljuštiti, iseći na pola po dužini i izdubiti (izvaditi semenke). Sa donje strane posoliti i poređati u podmazan pleh. Pred kraj prženja, mesu dodati začine. Skloniti sa vatre i dodati jednu punu kašiku kisele pavlake, pa promešati da se sjedini.
  2. Ovom smesom napuniti tikvice i staviti ih u rernu da se peku oko 20 minuta na 170-180 stepeni. Zatim ih izvaditi, i premazati kiselom pavlakom (koju prethodno treba umutiti viljuškom da postane kremasta), i vratiti u rernu na još 7-8 minuta.
  3. Služiti prohlađeno uz sezonsku salatu.

Prijatno!

(Espreso/Recepti.com)