Limunada, ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

prava priča

PRAVI MAJSTORI PRAVE SAMO OVAKVU LIMUNADU: Pogledajte caku sa NARANDŽOM, NEMA DALJE! (RECEPTI)

Limunada je odličan napitak za vrele letnje dane

Objavljeno: 12.07.2023. 15:56h

Postoji više vrsta limunade pa i recepata za najbolji odnos limuna, šećera i vode kako bi limunada bila idealna.

Evo nekoliko predloga:

Klasična limunada

Sastojci:

– 3 limuna – 100g šećera – 650ml vode

Kako se pravi klasična limunada:

Presecite svaki limun na pola i 5 polovina iscedite, a jednu iseckajte na sitne kriškice. U šerpu sipajte 150 ml vode i 100 grama šećera i zagrevajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi. U bokal sipajte isceđeni sok od limuna, pa prelijte istopljenim šećerom.

Promešajte i dodajte ostatak vode. Ostavite u frižideru na pola sata da se ohladi. Kada izvadite limunadu dodajte iseckane kriškice limuna i što više leda. Tajna savršene limunade je u sirupu od šećera, koji se pravi otapanjem šećera u vodi. Ako šećer stavite u hladnu vodu, on će samo da padne na dno čaše.

Posluživanje

Limunadu servirajte u teglama, sa papirnim slamčicama. Teglu prethodno napinite sa ledom do vrha.

Recept za limunadu u poslastičarnici:

Limunada, ilustracijafoto: Aleksandra Čolić

Potrebni sastojci za limunadu:

– 4 limuna – 9l vode – 900g šećera – 2 limuntusa

Priprema:

Limun dobro oprati (ne ljuštiti) pa samleti na mašini za meso, dodati vodu, šećer i limuntus. Kada se šećer istopi, mešanjem se proces rastvaranja šećera može ubrzati, procediti sok, ohladiti i piti.

Još jedan recept za limunadu iz poslastičarnice

– 5l vode – 5kg šećera – 4 kesice limuntusa – 1 bočica ekstrata od limuna

Uputstvo za pripremu limunade:

Vodu, šećer, limuntus, ekstrat od limuna sipati u posudu, mešati dok se ne stopi.

Kad se sve stopi, sipati u flaše, ohladiti i služiti.

Limunada sa narandžom

Sastojci:

– 1 narandža – 1 limun – 20g limunske kiseline – 900g šećera – 12l vode

Limunada sa narandžomfoto: Printscreen/Youtube/CHEF ISSA

Priprema:

Limun i narandžu dobro oprati i samleti (u mulitpraktiku ili sl.) U posudu dodati voće, limunsku kiselinu (u prodavaonicama se mogu kupiti mali paketići od 20 g, pakovani kao prašak za pecivo), šećer i vodu. Neka odstoji 24 sata. Procediti i sipati u flase. Obavezno držati u frizideru jer nema konzervansa!

Bonus video:

(Espreso/lokalnevesti.rs)