Kolač, Foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

poslastica

BEZ OVOG OSVEŽAVAJUĆEG KOLAČA NEĆETE POSTAVLJATI STO ZA IVANJDAN: Na selu se GODINAMA SPREMA, a recept niko NE ZNA

Domaćice su ga redovno spremale jer je to deo naše tradicije

Objavljeno: 05.07.2023. 12:43h > 12:46h

Za dva dana obeležavamo Ivanjdan, a jedan kolač se obavezno spremao na taj praznik.

Domaćice su ga redovno spremale jer je to deo naše tradicije.

Toliko je lagan i sočan da će vam se više svideti od bilo koje kremaste torte.

foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Evo recepta za jedan svež i letnji kolač, koji se na selu često pravio na Ivanjdan.

Sastojci: 10 zrelih ali čvršćih kajsija, 4 kašike vinjaka ili konjaka, 50 gr mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom), 50 gr šećera, 50 gr putera.

Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.

Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.

foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.

Fil: 2 belanceta, 2 kašike vanilin šećera, 2 kašike brašna, malo praška za pecivo.

Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.

Možete služiti i toplo i hladno, lično nama su mnogo lepši dobro ohlađeni.

Bonus video:

(Espreso/Opanak.rs)