Kolač dan i noć na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

POSLASTICA

OVAJ NAJLEPŠI KOLAČ SU U JUGOSLAVIJI SVI TAMANILI: Danas niko ne PAMTI TAJ NAZIV, a recept KIDA koliko je DOBAR

Sprema se brzo, a cela porodica je uživala u svakom zalogaju

Objavljeno: 03.07.2023. 18:20h

Kolač dan i noć su domaćice u Jugoslaviji obavezno spremale.

Sprema se brzo, a cela porodica je uživala u svakom zalogaju.

Otimali su se oko njega.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

SASTOJCI:

7 belanaca

250 gr putera ili margarina

250 gr šećera

2 vanil šećera

5 žumanca

100 ml mleka

300 gr brašna

2 kašike kakaa

FIL:

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

100 ml mleka

2 žumanca

150 gr šećera

2 vanil šećera

200 gr čokolade

200 gr putera

150 gr mlevenog oraha

Način pripreme korica:

Prvo umutite belance u jednoj posudi. Potom u drugoj činiji sjedinite puter ili margarin, šećer, vanil šećer i umitite lagano mikserom, a zatim dodajte 5 žumanaca i nastavite sa mućenjem. Nakon toga u smesu sipajte mleko i opet mutite mikserom. Onda postepeno dodajite brašno i mešajte mikserom. Kada su se sastojci dobro sjedinili, sipajte u smesu i umućena belanca i dobro sve promešajte.

Potom je podelite na dva jednaka dela i ujedan deo sipajte dve kašike kakaa. Peći korice biskvita u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20minuta.

Način pripreme fila:

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Dok se peku korice, iskoristite vreme da napravite fil. U šerpu sipajte mleko, vanil šećer, žumanca, šećer i čokoladu i ostavite na najnižoj temperaturi da se otopi. Potom povećajte temperaturu da fil malo postane gušći. Zatim dodajte margarin ili puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Skinite ga sa šporeta i dodajte mlevene orahe, pa ostavite fil da se ohladi.

Kako ređate kolač?

U poslužavnik stavite tamnu koru, a možete dodati i kalup radi lakšeg filovanja. Zatim na nju stavite skoro ceo fil, samo mali deo osdvojite za završetak kolača. Potom stavite belu koricu odozgo i preostali fil. Pospite poslasticu mlevenim orasima i ostavite je da se ohladi par sati, a zatim uživajte u ukusu.

Bonus video:

(Espreso/Stil)