Sarajevski ćevapi, Foto: Profimedia

balkanski gurman

ROŠTILJ MAJSTOR PODELIO ORIGINAL RECEPT ZA SARAJEVSKE ĆEVAPE: Ključno je dodati OVAJ sastojak pre oblikovanja

Preukusni Sarajevski ćevapi će vas oboriti s nogu, evo od čega se prave

Objavljeno: 30.06.2023. 20:48h

Znate one tajne koje prenose majstori svojim prijateljima, pa oni dalje, i tako se prenose od uveta do uveta. E pa jedan roštilj majstor je podelio tajnu za savršene sarajevske ćevape, i ta tajna je stigla i do nas.

Ne bi nam ni u ludilu palo na pamet da ovako spremimo omiljeno balkansko jelo, ali nakon pripreme niko ne može da im odoli. Evo u čemu je štos, pročitajte recept za najbolje sarajevske ćevape ikada:

foto: Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 1,5 kg junetine
  • 0,5 kg jagnjetine
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • so
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Meso iseći na kockice i posoliti.
  2. Prokuvati 3-4 zgnječena čena belog luka uvrlo malo vode i ostaviti da se prohladi pa time preliti meso.
  3. Meso mora tako da odstoji u frižideru.
  4. Sutra samleti meso dva puta i dobro ga promešati.
  5. Smesu treba pokriti i ostaviti da odstoji van frižidera oko 5 sati, a onda odložiti u frižideru. Smesa je upotrebljiva do 2 dana.
  6. Pre oblikovanja ćevapa, dodati malo sode bikarbone i dobro promešati.
  7. Možete koristiti limeni špric kako bi bili kompaktniji, nije nužno.
  8. Peći ih na roštilju na jakoj vatri, i po mogućstvu bi bilo dobropremazivati roštilj ovčijim, ili goveđim lojem dok roštiljate.
  9. Sredina ćevapa mora biti malo roze kada je pečen, nemojte ih ugljenisati.

Ako biste nešto jeftinije i jednostavnije, probajte recept za svinjsku džigericu.

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha:

(Espreso/ Coolinarka)