Džem, Foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

recept

STARI PEKMEZ OD KAJSIJA KOJI SU SAMO JUGOSLOVENSKE BAKE PRAVILE: Domaćice, ODMAH pišite ovaj RECEPT zlata vredan

Svi smo kao deca voleli džem od kajsija, a ovaj recept će vas vratiti u detinjstvo

Objavljeno: 28.06.2023. 19:52h > 20:35h

Ukoliko ste ljubitelj domaćeg pekmeza i kajsija, ovaj recept će vas oduševiti!

Pekmez je gušći od džema, a ređi od marmelade i dobija se mlevenjem ili seckanjem voća, a količinu šećera koju dodajete prilagodite vašem ukusu. U principu za ova tri namaza se koriste slični sastojci, jedino se razlikuju u gustini. Mi vam predlažemo da napravite pravi domaći pekmez od kajsija, koji možete da mažete na palačinke, hleb... Umesto kajsija možete da koristite bilo koje sezonsko voće.

Sastojci:

  • 3,5 kg kajsija
  • 1 kg šećera
foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

Priprema:

Kajsije operite i izvadite koštice. Poređajte u veću šerpu, pa preko pospite šećer, pa opet kajsije i tako ređajte dok ne utrošite. Poklopite i ostavite da odstoji. Promešajte i stavite da se kuva. Posle ključanja ostavite da se kuva još sat vremena na tihoj vatri, a povremeno promešajte. Sipajte pekmez u sterilisane tegle i svaku okrenite naopako i držite tako 5-10 minuta.Umesto okretanja možete da vratite tegle u rernu na 100°C i ostavite tamo dok se ne uhvati korica. Čuvati na tamnom i suvom mestu.

Bonus video: Rod kajsije

(Espreso/Stvar ukusa)