Bajadera, Foto: Printscreen/Youtube/kuhajipeci

napravite je

OVO JE OMILJENI KOLAČ SVIH GENERACIJA U SRBIJI: Naziv mu SVI ZNATE, glavna je ZVEZDA na svakom stolu

Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača

Objavljeno: 16.06.2023. 10:43h

Već generacijama unazad bajadera je glavna zvezda svih sitnih kolača. Uvek se nađe i na posnoj i na mrsnoj trpezi.

Maltene svaka domaćica nasledila je od svoje bake recept za bajaderu, pa je pravi na svoj način. A mi smo uspeli da pronađemo najbolji.

Ovako napravljena, ona ima pun ukus, nije ni tvrda, ni suva. I plus je šećer smanjen koliko god je to moguće da ne naruši najlepši ukus ovog kolača.

foto: Perintscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Sastojci:

200 ml vode

250 g šećera

1 kesica vanila burbon šećera

200 g maslaca ili margarina (u zavisnosti da li je posna verziju ili ne)

300 g mlevenog keksa

300 g mlevenih oraha

150 g čokolade za kuvanje

Glazura:

100 g čokolade za kuvanje

25 g maslaca ili margarina

3 kašike ulja

Priprema:

Naš savet je da se svetli i tamni deo pravi odvojeno da bi oba sloja bajadere bila iste debljine.

Najpre u šerpicu nasuti 100 ml vode i 125 g šećera, pa staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.

Potom skinuti sa ringle, dodati 100 g iseckanog maslaca na kocke i mešati dok se ne otopi. Dodati i 150 g čokolade, mešati da se otopi, na kraju dodati 150 g mlevenog keksa i 150 g mlevenih oraha.

Ostaviti nekoliko minuta da se smesa prohladi, zatim prebaciti u pleh 30x20 obložen pek-papirom, pa poravnati.

Na isti način pripremite i drugi sloj. To je svetli sloj u koji ne ide čokolada. U ovaj sloj dodati kesicu vanila burbon šećera. Kad se prohladi, rasporedite preko tamnog sloja i poravnajte.

Ohladiti nekoliko sati u frižideru.

Za glazuru otopiti na laganoj temperaturi čokoladu, maslac i ulje, pa odmah preliti preko bajadere. Kada razmažete glazuru, prodrmajte pleh levo - desno, da bi se glazura lepo poravnala.

Vratite u frižider da se sve lepo stegne.

Bon appetit!

(Espreso/24sedam)